Veganský koláč z cukety

Koncept »Veganuary«, který v průběhu ledna po celém světě podporuje veganskou stravu, vznikl ve Velké Británii v roce 2014 a těší se stále většímu zájmu široké veřejnosti. Společnost Emirates zaznamenala mezi lety 2021 a 2022 až 154 procent nárůst veganských jídel podávaných na palubě letadel, přičemž v uplynulém roce bylo zkonzumováno více než 280.000 pokrmů na rostlinné bázi. A my vám nyní z menu Emirates ve First a Business Class nabízíme recept na veganský koláč z cukety.

Potřebujete:

Cuketová náplň

400 g namočených a rozmixovaných kešu ořechů

1 lžička čerstvých tymiánových lístků

2 lžíce kapar, jemně nasekaných

1 citron, oloupaná kůra a šťáva

1 kg cukety, podélně nakrájené na plátky

¼ lžičky mletého muškátového oříšku

60 g olivového oleje

 

Cizrnový koláčový základ

180 g cizrnové mouky

½ lžičky soli

65 g kokosového oleje nebo margarínu

2–3 lžíce studené vody

 

Vybavení, které budete potřebovat:

Mixér

22centimetrová dortová forma s odnímatelným dnem

Plastová fólie/obal na potraviny

Drátěný stojan/mřížka

Kráječ mandolína (volitelně)

 

Pusťte se do toho:

 

  1. Než začnete

Kešu ořechy namočte přes noc do misky s vodou. Slijte je a rozmixujte v mixéru, dokud nebudou krémové. Odstavte stranou. Předehřejte troubu na 175 °C.

 

  1. Připravte si základ koláče

Ve velké míse smíchejte cizrnovou mouku a sůl. Přidejte změklý kokosový olej (nebo margarín) a vodu a dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí.

 

  1. Vychlaďte jej

Těsto rovnoměrně vtlačte na dno koláčové formy. Lehce zakryjte plastovou fólií a dejte do chladničky na nejméně 1 hodinu. Případně jej můžete na 20 minut zmrazit.

 

  1. Upečte korpus

Vyjměte koláčový základ z chladničky. Dno koláče propíchněte 5x až 6x vidličkou. Pečte v předehřáté troubě 10 minut. Ponechte ve formě a nechte vychladnout na mřížce.

 

  1. Připravte náplň

Natrhejte lístky tymiánu, kapary nasekejte nadrobno a citron zbavte kůry a šťávy. Cuketu nakrájejte podélně na tenké plátky – použijte k tomu mandolínu. Přísady dejte stranou zvlášť.

 

  1. Náplň naneste na korpus

Ve středně velké míse smíchejte rozmixované kešu oříšky s tymiánem, kapary a muškátovým oříškem. Dochuťte solí a pepřem. Lžící naneste náplň na vrchol korpusu a uhlaďte hřbetem lžíce.

 

  1. Naaranžujte cuketu

Na náplň naaranžujte plátky cukety ve tvaru spirály. Pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem a posypte citronovou kůrou.

 

  1. Upečte koláč

Koláč pečeme v troubě 15–20 minut, dokud základ nezezlátne a cuketa není upečená.

 

  1. Podáváme

Koláč vyjměte z formy, nakrájejte na plátky a vychutnejte.

 

Foto: BEST Communications