Mechové bezlepkové cupcakes
Potřebujete (na 10-12 ks)
Na těsto:
270 g Směsi na bábovku bez lepku Labeta
70 g čerstvého špenátu
2 celá vejce
100 g cukru
100 g mléka
60 g rozpuštěného másla
40 g Vanilinového cukru Labeta
1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta
Na krém:
1 smetana ke šlehání
1 tvaroh
20 g Vanilinového cukru Labeta
Pusťte se do toho:
Vejce, cukr a vanilinový cukr vyšlehejte do husté pěny (jen díky tomu budete mít povrch hezky křupavý a prostředek dortíku vláčný). Poté v mléce rozmixujte listový špenát a přidejte k vyšlehané směsi. Také přidejte rozpuštěné máslo a opět směs promíchejte. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte hladké těsto. Košíčky dejte do plechu na muffiny a těsto plňte maximálně do ¾ košíčku (pokud nemáte, vložte do sebe alespoň dva papírové košíčky nebo můžete použít i silikonové košíčky). Pečte při 180 až 190 ° cca 30 minut (až kraje začnou zlátnout, můžete zkusit špejlí, zda se těsto nelepí). Po upečení nechte zcela vychladnout tak, jak jste jej pekli, tedy v plechu či košíčkách. Mezitím si připravte krém. Nejdříve vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte tvaroh a prošlehejte. Hotový krém zatím uložte do lednice do doby, než budou dortíky vychladlé. Po vychladnutí jeden muffin rozdrobte, co nejlépe to půjde. Na ostatní dortíky dejte krém a dozdobte rozdrobeným dortíkem, popřípadě nějakým jedlým zdobením či čímkoliv, co máte rádi.
Velikonoční králíčci bez lepku
Potřebujete (na cca 15 kusů):
3 hrníčky Univerzální směsi bez lepku Labeta
15 g droždí
půl hrnku teplé vody
hrníček cukru krystal
špetka soli
1/4 hrníčku oleje
1 vejce
hrstka rozinek
Pusťte se do toho:
Nejprve si založíme kvásek. Na 15 min necháme na teplém místě ve vodě rozmíchané droždí, lžičku cukru a lžíci mouky (univerzální směsi). Poté všechny ingredience kromě vajíčka pořádně smícháme a necháme minimálně 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto položíme na pomoučněný vál a zapracujeme do nej ještě trochu mouky, aby se nelepilo. Potom si postupně oddělujeme kousky, ty vyválíme a zamotáme do tvaru zajíčka. Můžeme přidat vždy malý kousek vytvarovaný jako ocásek. Když máme hotovo, necháme na pečícím plechu vyloženém pečícím papírem ještě tak 15 min dokynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Mezitím si předehřejeme troubu na 180° C a necháme druhý volný plech ve spodní části trouby. Pečeme cca 25 min, ale po prvních 10 minutách nalijeme horkou vodu na prázdný plech ve spodu trouby, aby se vytvořila pára. Hotové králíčky můžeme polít čokoládou nebo namazat marmeládou.
Makový pohankový pletenec
Potřebujete
Na těsto:
500 g Pohankové mouky Labeta
160 g mléka
1 sáček Sušeného droždí Labeta
70 g cukru
1 sáček Vanilinového cukru Labeta (20g)
60 g změklého másla
1 vejce
špetka soli
Na náplň:
Makovou směs Labeta nebo pomletý mák (pro zcela bezlepkový recept)
citronovou kůra z chemicky neošetřeného citrónu
90 ml mléka
10 ml (1 PL)
rumu (lze vynechat ve verzi pro děti)
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička Vanilinového cukru Labeta (10 g)
2 čajové lžičky másla
Pusťte se do toho:
Z uvedených surovin si vypracujeme těsto, které necháme kynout 45 minut až 1 hodinu v pokojové teplotě. Bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta, ale maličko přeci jen svůj objem zvětší. Mezitím si připravíme náplň tak, že veškeré suroviny smícháme v teplém mléce a společně provaříme zhruba 2 minuty. Poté necháme zakryté odstát. Po nakynutí těsta si ho rozválíme na pečícím papíře do tvaru obdélníku (ne příliš tence, spíše silnější vrstvu, jinak by se trhalo). Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň. Poté těsto z krajů přehneme směrem dovnitř, aby náplň nevytékala a zarolujeme jako závin. Klidně můžeme péct v podobě závinu. Pokud se rozhodneme pro formu věnce, »závin« rozpůlíme podélně, propleteme a stočíme do kruhu (věnce). Musíme počítat s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby zůstal uprostřed otvor, obalíme malou sklenici alobalem a dáme jí do středu věnce, aby se při pečení nespojil. Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dáme péct na 180 až 190 °, dokud povrch nezezlátne. Necháme věnec vystydnout na plechu a podáváme se zakysanou smetanou, nebo ozdobíme polevou z citronové šťávy a vanilinového cukru
Velikonoční medové perníčky
Potřebujete:
Perník bez lepku Labeta
1/2 lžičky perníkového koření
20 g medu
2 vejce
40 g rozpuštěného másla
Pusťte se do toho:
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici (minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc). Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Po vychladnutí zdobíme libovolnou polevou.
Velikonoční pečená »lízátka«
Potřebujete:
275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta
5 žloutků
5 bílků
180 g cukru krystal
50 ml horké vody
3 polévkové lžíce oleje
Pusťte se do toho:
Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme, a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí). Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.
Náš tip:
Z tohoto receptu můžeme upéct i Velikonočního beránka.
Velikonoční bezlepkový věnec s pudingem
Na 2 menší věnce potřebujete:
Na těsto:
150 g + 2 lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta
500 g směsi na Mazanec bez lepku Labeta
20 g droždí
150 ml vody
200 ml mléka
1 lžíce cukru
2 žloutky
80 g másla
Na náplň:
Čokoládový nebo Vanilkový puding bez lepku Labeta
500 ml mléka
Pusťte se do toho:
Nejprve si ze 150 ml vody, droždí, cukru a dvou lžic mouky uděláme kvásek, který pořádně promícháme a necháme vzejit cca 20 min na teplém místě. Vedle smícháme mouku, směs na mazanec, mléko, žloutky a máslo. Do této směsi potom přidáme vzešlý kvásek, pořádně prohněteme a necháme v troubě na 60 stupňů kynout cca 2 hodiny. Mezitím si uvaříme puding dle návodu a přikryjeme potravinářskou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, z každé připravíme jeden věnec. Vezmeme jednu půlku těsta a rozválíme do obdélníku. Až bude puding chladný, rozetřeme ho po těstě. Těsto zamotáme jako roládu a potom uprostřed podélně rozkrojíme. Oba konce do sebe zamotáme a vytvoříme věnec, který ještě můžeme potřít rozmíchaným vajíčkem. Stejným způsobem připravíme druhý věnec. (Můžete jednou použít čokoládový a jednou vanilinový a vzniknou z toho 2 různé věnce.) Pečeme na 190°, cca 30 min. Upečený věnec můžeme po vychladnutí dozdobit barevnými čokoládovými vajíčky.
Mini-mazance plněné čokoládou
Potřebujete:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta
350 ml vlažné vody (nebo mléka)
2 žloutky
80 g másla
10 g sušeného droždí
asi 50 g kvalitní hořké čokolády
vejce
rum
med
Pusťte se do toho:
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté mini-mazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.
Velikonoční mechový dort bez lepku
Potřebujete:
Těsto:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
6 lžic Univerzální směsi bez lepku Labeta
1 lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
zelené potravinářské barvivo
Krém:
400 ml smetany ke šlehání
citronová kůra
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce cukru
1 lžička Ztužovače šlehačky Labeta
Pusťte se do toho:
Bílky ze všech vajec si vyšleháme do sněhu. Až bude sníh opravdu tuhý, tak přidáme cukr. Ručně potom vmícháme do bílkové směsi i žloutky a prosátou mouku. Nakonec přidáme prášek do pečiva a zelené barvivo. Dáme péct v kulaté dortové formě na 170 °C cca 20 minut. V mezičase si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do pevného krému a přidáme ztužovač šlehačky, citronovou kůru a šťávu. Nakonec vmícháme cukr. Do krému můžete použít i barevné zdobení. Když je korpus vychladlý, pokračujeme jako u drobeného dortu. Horní část upečeného korpusu vydlabeme a rozdrobíme. Spodní část naplníme krémem a rozdrobenou částí posypeme do tvaru krtince. Na dozdobení můžeme použit čokoládová vajíčka nebo zvířátka.
Velikonoční ořechová vajíčka
Potřebujete:
Těsto:
Vanilinové rohlíčky bez lepku Labeta
100 g změklého másla
1 vejce
Poleva:
170 g hořké čokolády
250 ml smetany
2 lžíce kakaa
špejle nebo papírové košíčky
cukrové sypání nebo mleté oříšky na ozdobení
Pusťte se do toho:
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet v lednici. Z odleželého těsta tvarujeme vajíčka nebo kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 175 °C do zrůžovění, tj. asi 12-15 minut. Necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu: Čokoládu nalámeme na kousky a necháme rozpustit ve vodní lázni za pomalého přidávání smetany. Nakonec postupně přisypeme kakao a pořádně zamícháme. Čokoládu odstavíme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout. Vychladlá vajíčka namočíme do čokoládové polevy, necháme zaschnout, znovu namočíme a necháme zaschnout. Opatrně do vajíčka zapíchneme špejli, namočíme opět v polevě a posypeme barevným sypáním.
Náš tip:
– Použijte i bílou a tmavou polevu a různé druhy posypů a vytvořte si tak pestrobarevné velikonoční mlsání.
– Milujete oříšky? Naše směs obsahuje vysoký podíl oříšků. A když si vajíčka ještě posypete mletými oříšky, ochutnáte oříškový sen.
– Pokud si chcete práci zjednodušit, použijte místo špejlí košíčky a vajíčka namočte pouze do jedné vrstvy čokolády.
Velikonoční mini bábovky bez lepku
Potřebujeme:
120 g másla
120 g cukru krystal
2x vejce
150 g Univerzální směsi bez lepku Labeta (+ na vysypání formiček)
100 ml mléka
kůra a šťáva z 1/2 citronu
kůra z 1/2 pomeranče
2 x lžička Kypřícího prášku do pečiva bez lepku Labeta
Rozinky
kandované ovoce
Pusťte se do toho:
Nejprve si vyšleháme máslo s cukrem a vejci. Postupně přidáme kůru z pomeranče a citronu. Přidáme i citronovou šťávu. Důkladně promícháme všechny tekuté ingredience a začneme přisypávat mouku a kypřící prášek. Přiléváme mléko, tak, aby konzistence byla trochu tekutá a táhla se. Nakonec přidáme rozinky a kandované ovoce podle chuti. Pečeme ve vymazaných a vysypaných formičkách na mini bábovky na 200 °C po dobu 20-25 min. Místo formiček se dají použit klasické muffinové formy.
Mrkvový velikonoční králíček bez lepku
Potřebujete:
200 g mrkve
1 lžička Vanilinového cukru Labeta
2 ks vejce
100 ml oleje
80 g mandlí nebo mandlové mouky
lžička sody
lžička Kypřícího prášku do pečiva bez lepku Labeta
100 g cukru
140 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
300 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky Labeta
kokos na ozdobení
Pusťte se do toho:
Mrkev nastrouháme a mandle nadrtíme na mouku (nebo odvážíme mandlovou mouku). Vejce vyšleháme s cukrem a vanilinovým cukrem. Postupně přidáme olej a nastrouhanou mrkev. V jiné míse smícháme mandlovou mouku, sodu, prášek do pečiva a Univerzální bezlepkovou směs. Sypkou směs potom pomalu zašleháme do tekuté. Těsto nalejeme do olejem vymazané formy olejem a pečeme na 180 °C, cca 30 min. Až nám korpus po upečení úplně vychladne, vyšleháme šlehačku se ztužovačem. Korpus přepůlíme na půl (aby vznikly 2 půlkruhy), položíme na sebe a vyřízneme z něj malou hlavičku a tělíčko (stačí jen trochu seříznout vrchní část). Obě půlky pak spojíme šlehačkou a zbylou potřeme i všude na povrchu. Můžeme dozdobit kokosem a oušky z papíru.
Bezlepkový Beránek
Tento Beránek svou chutí připomíná klasické piškotové těsto. Je úžasně vláčný, kyprý a lehounký zároveň. Tento recept je od klasického naprosto k nerozeznání. Pokud budete chtít, můžete si pohrát s polevou či mramorováním uvnitř Beránka.
Potřebujete:
3 celá šťastná vajíčka
1 lžička vanilkového extraktu
½ hrnku (nebo 200 g) třtinového cukru (může být i kokosový či xylitol)
250 g polotučného tvarohu
1 Kypřící prášek do pečiva bez lepku Labeta
špetka soli
200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
100 g mandlové mouky (rozemleté mandle či jiné ořechy)
100 ml mléka
Pusťte se do toho:
Celá vejce vyšleháme do pěny s vanilkovým extraktem a cukrem. Čím více našleháte vajíčka s cukrem, tím bude mít beránek nadýchanou piškotovou konzistenci. Poté do pěny přidáme tvaroh, který opět zašleháme. Do směsi postupně přidáme mléko a ostatní suroviny a vymícháme krásné těsto. Těsto nalijeme do předem máslem vymazané a mandlovou moukou vysypané formy, aby beránek šel snadno vyklopit (použít lze i strouhaný kokos). Pečeme v předem předehřáté troubě na 160 °C cca 50 až 60 minut. Doporučujeme péct delší dobu na méně stupňů, aby se beránek rovnoměrně propekl. To ověříme špejlovým testem, a poté ho necháme 5 minut stát ještě ve formě, než ho vyklopíme. Po vyklopení už jen vydržet do úplného zchladnutí a můžete ozdobit jak moučkovým cukrem a mašličkou, nebo klidně rozpuštěnou čokoládou ve smetaně.
Velikonoční »raz-dva« jidáše
Potřebujete:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta
350 ml vlažné vody (nebo mléka)
2 žloutky
80 g másla
10 g sušeného droždí
vejce
rum
med
skořicový cukr
Pusťte se do toho:
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.
Labeta – tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
Foto: www.labeta.cz