Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Velikonoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě.
Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.
Mazanec bez lepku
- Je bez lepku
- Mazanec upečete klidně i v domácí pekárně
- Balení 500 g
- Cena: 70 Kč
- Zakoupíte celoročně na labeta.cz
Co z něj také připravíte?
Velikonoční »raz-dva« jidáše / Mini-mazance plněné čokoládou
Potřebujete:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta
350 ml vlažné vody (nebo mléka)
2 žloutky
80 g másla
10 g sušeného droždí
vejce
rum
med
Pusťte se do toho:
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
Varianta Mini-mazance:
Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, dovnitř máčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté bochánky potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut.
Varianta Jidáše:
Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.
Velikonoční bezlepkový věnec s pudingem
Na 2 menší věnce potřebujete
Na těsto:
150 g + 2 lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta
500 g směsi na Mazanec bez lepku Labeta
20 g droždí
150 ml vody
200 ml mléka
1 lžíce cukru
2 žloutky
80 g másla
Na náplň:
Čokoládový nebo Vanilkový puding bez lepku Labeta
500 ml mléka
Pusťte se do toho:
- Nejprve si ze 150 ml vody, droždí, cukru a dvou lžic mouky uděláme kvásek, který pořádně promícháme a necháme vzejit cca 20 min na teplém místě.
- Vedle smícháme mouku, směs na mazanec, mléko, žloutky a máslo. Do této směsi potom přidáme vzešlý kvásek, pořádně prohněteme a necháme v troubě na 60 stupňů kynout cca 2 hodiny.
- Mezitím si uvaříme puding dle návodu a přikryjeme potravinářskou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
- Hotové těsto rozdělíme na dvě části, z každé připravíme jeden věnec. Vezmeme jednu půlku těsta a rozválíme do obdélníku.
- Až bude puding chladný, rozetřeme ho po těstě. Těsto zamotáme jako roládu a potom uprostřed podélně rozkrojíme. Oba konce do sebe zamotáme a vytvoříme věnec, který ještě můžeme potřít rozmíchaným vajíčkem.
- Stejným způsobem připravíme druhý věnec. (Můžete jednou použít čokoládový a jednou vanilinový a vzniknou z toho 2 různé věnce.) Pečeme na 190°, cca 30 min. Upečený věnec můžeme po vychladnutí dozdobit barevnými čokoládovými vajíčky.
Foto: www.labeta.cz