Mazanec jako od babičky

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Velikonoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě.

Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

 

 

Mazanec bez lepku

  • Je bez lepku
  • Mazanec upečete klidně i v domácí pekárně
  • Balení 500 g
  • Cena: 70 Kč
  • Zakoupíte celoročně na labeta.cz

 

Co z něj také připravíte?

Velikonoční »raz-dva« jidáše / Mini-mazance plněné čokoládou

Potřebujete:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta

350 ml vlažné vody (nebo mléka)

2 žloutky

80 g másla

10 g sušeného droždí

vejce

rum

med

 

Pusťte se do toho:

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.

Varianta Mini-mazance:

Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, dovnitř máčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté bochánky potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut.

 

Varianta Jidáše:

Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

 

Velikonoční bezlepkový věnec s pudingem

 

Na 2 menší věnce potřebujete

Na těsto:

150 g + 2 lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta

500 g směsi na Mazanec bez lepku Labeta

20 g droždí

150 ml vody

200 ml mléka

1 lžíce cukru

2 žloutky

80 g másla

 

Na náplň:

Čokoládový nebo Vanilkový puding bez lepku Labeta

500 ml mléka

 

Pusťte se do toho:

  1. Nejprve si ze 150 ml vody, droždí, cukru a dvou lžic mouky uděláme kvásek, který pořádně promícháme a necháme vzejit cca 20 min na teplém místě.
  2. Vedle smícháme mouku, směs na mazanec, mléko, žloutky a máslo. Do této směsi potom přidáme vzešlý kvásek, pořádně prohněteme a necháme v troubě na 60 stupňů kynout cca 2 hodiny.
  3. Mezitím si uvaříme puding dle návodu a přikryjeme potravinářskou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
  4. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, z každé připravíme jeden věnec. Vezmeme jednu půlku těsta a rozválíme do obdélníku.
  5. Až bude puding chladný, rozetřeme ho po těstě. Těsto zamotáme jako roládu a potom uprostřed podélně rozkrojíme. Oba konce do sebe zamotáme a vytvoříme věnec, který ještě můžeme potřít rozmíchaným vajíčkem.
  6. Stejným způsobem připravíme druhý věnec. (Můžete jednou použít čokoládový a jednou vanilinový a vzniknou z toho 2 různé věnce.) Pečeme na 190°, cca 30 min. Upečený věnec můžeme po vychladnutí dozdobit barevnými čokoládovými vajíčky.

 

Foto: www.labeta.cz