Sezóna slaďoučkých jahod je už na dohled, a tak vám nabízíme nové inspirativní recepty na džemy právě z jahod, které pro Labetu připravila food-blogerka reBarbora´s kitchen. Experimentujte letos v kuchyni a připravte si jahodové džemy s novými netradičními příchutěmi. Třeba v kombinaci s mangem, kakaovými boby, bezovými květy, ovoněné červeným vínem nebo sektem.
Jahodový džem s mangem
Potřebujete:
900 g jahod
1 velké mango
Želírovací cukr na jahody Labeta (1 balení 425 g)
šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Jahody očistěte a rozmixujte, mango oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte společně s jahodami, popř. rozmixujte jen jednu část ovoce a druhou nechte pokrájenou na kousky, abyste zavařenině ponechali strukturu. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přilijte i šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut, nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem s červeným vínem
Potřebujete:
850 g jahod
100 ml červeného vína
Želírovací cukr na jahody Labeta (1 balení 425 g)
šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Jahody rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte víno a šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu alkohol zachovat a neodvařit jej, přidejte víno až těsně před koncem. Alkohol se odpařuje už při 78°C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem s kakaovými boby
Potřebujete:
900 g jahod
4 lžíce drcených nepražených kakaových bobů Iswari JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
1 citron
Postup:
JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přilijte i šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Nakonec ještě přidejte do džemu kakaové boby. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem s bezovými květy
Potřebujete:
850 g jahod
3–4 květenství bezu nebo cca 60–70 ml bezového sirupu /bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce). Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)/
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
1 citron nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Postup:
JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Jahodový džem se sektem
Potřebujete:
850 g jahod
100 ml sektu
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Postup:
JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem, přilijte sekt a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu zachovat alkohol a neodvařit jej, přidejte sekt až těsně před koncem (lijte pomalu, bude hodně šumět). Alkohol se odpařuje už při 78°C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Foto: www.labeta.cz