Valentýn ve znamení italské kuchyně – rajčatová bruschetta

Svátek zamilovaných se kvapem blíží. Pokud ale marně přemýšlíte, čím překvapit svou drahou polovičku, máme pro vás jednoduchý tip! Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Co takhle na místo překvapení v podobě dárků připravit své drahé polovičce něco lehkého k zakousnutí? Vybrali jsme pro vás 2 oblíbené a jednoduché recepty z báječné italské kuchyně – rajčatovou bruschettu a parmskou šunku s buvolí mozzarellou!

shutterstock_556225270
Valentýn se nese nejen ve znamení milostných přání, dárků a jiných pozorností, ale také v duchu dobrého jídla. Jídla z italské kuchyně jsou velmi chutná a často snadná na přípravu. „Rajčatovou bruschettu a parmskou šunku s buvolí mozzarellou zvládne připravit každý. A tak zkuste mile překvapit svou drahou polovičku v originalitě přípravy, kdy vám k tomu postačí vykrajovátka ve tvaru srdce,“ doporučuje šéf kuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Rajčatová bruschetta
Bruschetta (čtěte brusketa) paří k základním teplým předkrmům italské kuchyně. Název je odvozen od slovesa bruscare – péci. Ve své jednoduchosti předčí cokoliv. Pojďme se tedy podívat na přípravu rajčatové bruschetty podle šéf kuchaře Lukáše Langa z Orea Hotels & Resorts.

Jaké suroviny budeme potřebovat na 2 porce:
• 4 velká tvrdá rajčata
• 2 vetší stroužky česneku
• 50ml olivový olej
• Bazalka (podle chuti)
• Bageta nebo Ciabatta
• Sůl+ bílý pepř

Postup:
Do hrnce dáme vařit vodu. Mezitím rajčata zbavíme bubáků a na špičce nařízneme do kříže. Do mísy si připravíme ledovou vodu (nejlépe vodu s ledem) na zachlazení rajčat.
Do vroucí vody dáme spařit rajčata cca 1 minutu (musí zůstat pevná). Vyndáme do ledové vody a necháme ochladit. Rajčata oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Pak nakrájíme na malé kostičky (5 mm).
Česnek nakrájíme na drobno a přidáme na rajčata. Bazalku nasekáme na hrubo, dáme na rajčata, dochutíme solí a pepřem a zlehka promícháme s olivovým olejem.
Necháme odležet cca hodinu. Na sucho opečené cca 1 cm vysoké plátky bagety nebo ciabatty namažeme směsí a s chutí podáváme.

Foto: Shutterstock