Připravte si svěží velikonoční speciality

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.

Velikonoční vegetariánská nádivka

Doba přípravy: 75 minut / 4 porce

 

Potřebujete:

250 g brokolice Bon Via

125 g květáku

125 g chřestu

3 vejce BILLA

100 g polohrubé mouky BILLA

1 sáček kypřicího prášku

1 lžička muškátového oříšku

1 lžička soli

60 ml 12% smetany Clever

4 stroužky česneku

150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA

tuk a hrubá mouka na vysypání formy

 

Pusťte se do toho:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců).
  3. Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou.
  4. Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte.
  5. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut.
  6. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.

 

Jemné jidáše s citronovou kůrou

Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks

 

Potřebujete:

27 g droždí

93 g cukru krupice

590 g hladké mouky BILLA

300 ml vlažné smetany na vaření Clever

7 g soli

kůra ze tří citronů BILLA BIO

2 lžičky strouhaného muškátového oříšku

70 g másla BILLA

3 žloutky, pokojové teploty

70 g medu BILLA

 

Na potření a posypání:

1 vejce BILLA

1 lžička drceného máku

 

Pusťte se do toho:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít.
  2. Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi.
  3. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné.
  4. Hotové těsto pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
  5. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu.
  6. Pečte 10 minut dozlatova.

 

Foto: www.havas.cz