Česká Čína podle Matyldy a Petra Pekárkových

Vloni na podzim se čtenáři seznámili s Matyldou Pekárkovou a jejím mužem v detektivce Jedna vražda stačí. Letos na podzim se chystá případ Matyldy na stopě – Vražedný advent. Z chystané knihy vám přinášíme recept, který vznikal postupně metodou pokusů a omylů v rodině Ivany Hutařové, autorky detektivek. S Čínou má recept asi tolik společného, jako španělské ptáčky se Španělskem, ale jde o jídlo zdravé, nízkokalorické a především: je rychle hotové.

Suroviny pro 4 porce:
2 menší kuřecí prsa
1 velká mrkev
1 velký kedluben (pokud není jejich sezóna, dá se nahradit odpovídajícím množstvím bílého zelí)
1 velká žlutá nebo červená paprika
půl brokolice, nebo půl menšího květáku
celý pórek
lžička mletého kmínu
lžička mletého zázvoru (kdo nemá rád příliš pálivé, radši míň)
2 – 3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce oleje a malý kousek másla
rýže – (podle toho, jak velcí jsme žrouti)

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji s troškou másla ve velké pánvi. Dáme stranou a do tuku v pánvi přidáme všechnu úhledně nakrájenou zeleninu kromě pórku: mrkev a papriku na nudličky, kedluben na tenké plátky, brokolici nebo květák rozebrané na malé růžičky a restujeme asi pět minut, i méně. Zelenina musí zůstat křupavá a nesmí vypadat unaveně. Do směsi vrátíme kuřecí prsa, přidáme koření a sójovou omáčku a úplně nakonec pórek nakrájený na kolečka. Přisolit můžeme, ale nemusíme, podle chuti. Párkrát pánev prohodíme nebo zamícháme a je hotovo. Podává se s vařenou rýží. Nejvíc nám chutná ta jasmínová, ale stačí i úplně obyčejná. Z tohoto množství vzniknou na první pohled čtyři takřka nezdolatelné porce, ale jídlo je lehké a většinou všechno zmizí. Dobrou chuť!

Foto: JaS nakladatelství