Kdo ze známých osobností uvaří na Prima family další týden? Dva staří kocouři a dvě krásné mladé slečny. Tak to aspoň vidí kolegové Jiří Štěpnička a Jiří Krampol, když hodnotí své účinkování ve VIP Prostřeno s moderátorkami Sandrou Parmovou a Nikol Štíbrovou.
Čím půvabné soupeřky okouzlí herec Národního divadla víc? Podmanivým hlasem, kterým na nás z obrazovky promlouvá Michael Douglas nebo Harrison Ford, či svým kuchařským uměním? Hrdina chystaného seriálu Obchoďák nepatří mezi cílové diváky pořadu Prostřeno, ale blýskne se čínskou kuchyní, kterou doma občas rád vaří.
Jiří Krampol nevaří na Prima family poprvé, tentokrát se ale musí obejít bez své ženy Haničky. Rád by ji »pustil k vodě«, to si ale nejprve musí vyvařit zájezd k moři. A jak se na své účinkování v populární soutěži těší mladá hlasatelka Sandra Parmová? „Když jsem sledovala pořad Prostřeno, přemýšlela jsem, jaké to asi je být v roli hostitele, takže jsem docela ráda, že ta nabídka přišla,“ říká půvabná zprávařka, které se na její práci líbí především různorodost.
Herečka Nikol Štíbrová, která je reportérkou Top Star magazínu, se už těší na jídlo a soupeře. Nezkazí žádnou legraci, ale také se učí na státnice a »trochu« nestíhá. Projeví se to na jejím večírku, nebo bude excelovat? Jestli chcete vidět, jak si pánové »barví peří« a baví dámy svými historkami z natáčení, vtípky, vzpomínkami a originálním menu, sledujte i druhý týden letního speciálu na Prima family. Skvěle se pobavíte a možná se i něčemu přiučíte.
Pondělí: herec, bavič a moderátor Jiří Krampol
»Zatím pracující důchodce« Jiří Krampol vidí svou budoucnost černě: „Až budu odkázaný na důchod, tak skončím někde v Libni pod mostem nebo s čepicí v Pařížský,“ prorokuje. Pasuje se na »abstinujícího kvartálního alkoholika« a za nejdůležitější považuje zdraví a dobrou pohodu. Tu chce také vytvořit svým hostům, které pozve do Klokočné na zahradu ke kamarádovi Jardovi Sapíkovi. „Chci-li být dobrý, musím si vzít k sobě nejlepšího,“ bez okolků se přiznává Krampol. „Pár jídel umím a Jára to takzvaně doťukne,“ vysvětluje úlohu profesionálního supervizora amatérský kuchař.
A protože celý národ griluje, Jiří se rozhodne pro něco originálnějšího. Jako hlavní chod uvaří cikánský kotlík z vepřového masa, kam ještě přijde maďarská klobása a brambory. A jelikož »spolu s Jardou milují krevety«, budou na chilli jako předkrm. Vaření začne pěkně postaru – Jarda rozdělá oheň a Jiří pokračuje jako na čundru. „Když přijde nějaký vegetarián, tak ho vezmu plácačkou,“ vyhrožuje herec. „Žádný cikán by se za nás dneska nestyděl,“ konstatuje mistr Sapík při kontrolní ochutnávce obsahu kotlíku, kam ještě přijde zelenina a červené víno. Alkohol obsahuje i dezert – ovocný salát s francouzským likérem. Jirkovi se líbí, že „hosté se trochu ožerou, ale na druhé straně budou mít pocit, že udělali něco pro své zdraví.“
A těší se i z mladých dam u stolu: „Starý proleželý biftek musí být obložený mladou zeleninkou,“ tvrdí a raduje se i z přítomnosti kolegy, kamaráda a jmenovce Jirky Štěpničky. Když už ale jinak pozorný hostitel nutí své hosty jíst předkrm rukama, neměl zapomenout na misku s vodou. Pánové se před dvěma blondýnkami trochu předvádějí, baví dámy, cikánská bude i hudební zábava. A není toho alkoholu v ovocném dezertu nakonec ještě málo?
Úterý: herec a dabér Jiří Štěpnička
„Určitě je pro mě snazší dabovat než vařit,“ přiznává se Jiří Štěpnička, který má prý z účinkování v pořadu větší vítr, než kdyby měl večerní představení. „Mám rád jídlo, mám rád české jídlo, mám rád exotická jídla,“ upřesňuje svůj vztah k jídlu. Hosty pozve do čínského bistra, kde sám uvaří tři čínská jídla.
„O mně se ví, že já lidi domů nepouštím, jsem vlk samotář,“ obhajuje místo konání svého večírku herec, kterému přátelé říkají Štěpňa. „Vařím čínské jídlo českým způsobem přes třicet let,“ říká a ukazuje dvě staré kuchařky, podle kterých se stále řídí. Netradiční menu tvoří tři masitá a slaná jídla, největší hnípalka Sandra se děsí jater, která bude jíst asi potřetí v životě. To Jiří Krampol játra rád. „Bude alespoň nějaká příloha?“ zajímá se Nikol. A zatímco Jiří krájí v podzemí bistra centimetrové kostičky masa a proužky jater, s úsměvem u toho vzpomíná, jak kdysi Jiří Kodet pozval Jiřího Krampola na oběd a jak to dopadlo. Musí trochu improvizovat, sporáku padají knoflíky, úplní kamarádi nebudou, rýžovač používá jako ohřívač. A je mu docela horko, ale po chvíli čekání jsou na stole najednou všechny chody.
Jak dopadne konzumace hůlkami? Pro Jiřího Krampola stará vesta, dokonce prý učil doma svoji »citovou jistotu«, že i polévka se jí hůlkami… Jak se budou dvě blondýnky bavit u vtipů o blondýnách? A jak vidí své šance na výhru úterní kuchař? „Stejně nevyhraju, nikdy jsem nic nevyhrál,“ pesimisticky predikuje svůj výsledek amatér v kuchyni a velký profesionál na jevišti. Tak uvidíme…
Foto: TV Prima