Domácí bezová limonáda patří k tomu nejúžasnějšímu, čím nám babičky dovolovaly hasit žízeň. Z voňavých bezových květů však kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.
Co potřebujete:
Na sirupový základ:
200 g třtinového cukru
800 ml vody
šťáva z 1 citronu
20 bezových květů
Na džem:
trocha zázvoru podle chuti
kůra a šťáva z 1 citronu
2 Želírfixy 2:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů
Pusťte se do toho:
Sirupový základ:
1. Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5–10 minut na mírném ohni.
2. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
1. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3–5 minut.
2. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí.
3. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.
4. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani
Foto: www.labeta.cz