Kuře na plechovce s pivem

Doba přípravy: 10 minut
Teplota: nepřímý střední žár 180-230 °C
Speciální výbava: 4 pořádné hrsti pilin z ořechovce, namočené ve vodě alespoň 30 minut
Udělejte krok napřed: 1 a půl až 2 hodiny potřebujete na nasolení kuřete

Připravte si:
na marinádu:
2 špetky sušené cibule
2 stroužky utřeného česneku
špetku směsi koření na chilli con carne
špetku čerstvě namletého černého pepře

jedno celé kuře, mělo by mít zhruba 2,5 kg
65 g mořské soli

jednu půllitrovou plechovku piva pokojové teploty

Pusťte se do toho:
1. Odstraňte kuřecí krk, drůbky a přebytečný tuk. Kůži i dutinu kuřete dobře posolte. Kuře přikryjte mikrotenovou fólií a odložte je na hodinu a půl až dvě hodiny do lednice.
2. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady v malé misce.
3. Kuře zvenčí i zevnitř dobře opláchněte studenou vodou a jemně je osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Pak ho celé potřete marinádou. Konce křidélek umístěte tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Před grilováním nechte kuře stát v pokojové teplotě 20-30 minut.
4. Připravte gril na nepřímé grilování nad středním žárem.
5. Otevřete plechovku s pivem a přibližně polovinu vylilijte nebo raději vypijte. Udělejte do horní části plechovky otvírákem na konzervy další dva otvory. Plechovku položte na pevnou podložku a kuře na ni postavte tak, že v něm zmizí.
6. Dřevěné třísky nechte okapat a pak je dejte přímo na hořící dřevěné uhlí nebo do udící krabice na plynovém grilu (podle instrukcí v návodu).
Jakmile se z třísek začne kouřit, přesuňte kuře na plechovce na gril a umístěte ho tak, aby »stálo« na svých dvou nohou a plechovce jako na pomyslné trojnožce. Kuře grilujte na nepřímém středním žáru 75-90 minut pod zavřeným krytem, dokud šťáva, která z něj uniká, nebude čirá. Kuře i s plechovkou (pozor pivo v ní bude velice horké) pak opatrně sundejte z grilu. Nechte je pak 10 minut odpočinout, zbavte plechovky a naporcujte. Podávejte teplé.

Zdeněk Pohlreich vaří v televizním pořadu Šéf na grilu každé pondělí po 21 hodině na Primě.
Další recepty naleznete v knize Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha, která právě vyšla.

Foto: TV Prima