Crostata s ricottou a jahodami

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

Potřebujete:

Suroviny na křehké těsto:

350 g hladké mouky 00

150 g másla pokojové teploty

150 g cukru

1 celé vejce + 1 žloutek

½ sáčku kypřicího prášku

špetka soli

nastrouhaná kůra z 1 citronu

moučkový cukr na posypání

 

Suroviny na náplň:

600 g ricotty

200 g cukru

2 žloutky

200 g jahod

kůra z 1 citronu

 

Pusťte se do toho:

  1. Ze všech surovin na křehké těsto vypracujeme vláčné těsto a dáme ho na půl hodiny vychladit do lednice.
  2. Teď si připravíme náplň: do misky dáme ricottu, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jahody nakrájené na malé kousky. Vše dobře promícháme.
  3. Z vychlazeného těsta oddělíme menší kousek, ze kterého později vytvoříme pruhy na přikrytí náplně.
  4. Z větší části těsta vyválíme kruhový plát a vložíme ho do dortové formy vyložené pečicím papírem a vidličkou ho zlehka propícháme. Přidáme ricottovo-jahodovou náplň.
  5. Oddělený kousek těsta vyválíme, nakrájíme z něj pruhy a z nich vytvoříme na koláči mřížku.
  6. Pečeme asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 ° C.
  7. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

 

Další skvělé recepty najdete na: www.laformaggeria.com

 

Foto: La Formaggeria Gran Moravia