Bifteky s vůní jalovce

Doba přípravy: 40 minut
Teplota: přímý vysoký žár 250-320 °C
Speciální výbava: kuchyňský provázek

Připravte si:
1 kg dobře očištěné svíčkové nebo 6 bifteků (každý by měl mít asi 150 g)
6 plátků slaniny nebo pancetty
550 ml suchého červeného vína
2 nakrájené šalotky
1 nakrájený řapík celeru
1 nakrájenou mrkev
2 stroužky česneku, oloupané a utřené
2 bobkové listy
2 snítky čerstvého tymiánu nebo postačí špetka sušeného
70 ml extra panenského olivového oleje
trochu ginu
hrubou sůl
špetku čerstvě namletého černého pepře
35 g másla
šalotkovou omáčku

Pusťte se do toho:
1. Plátky svíčkové nebo bifteky oviňte proužkem slaniny a zavažte je kuchyňským provázkem.
2. Víno nalijte do misky a k němu přidejte šalotku, celer, mrkev, česnek, bobkový list a tymián. Do steaků po obou stranách vetřete olej a dejte je do zapékací mísy. Zalijte maso nejprve směsí zeleniny s vínem a poté ginem. Zbytek oleje nalijte na maso, přikryjte je mikrotenovou fólií a na 2-4 hodiny je nechte marinovat v lednici. Během této doby nezapomeňte steaky několikrát otočit.
3. Připravte gril k přímému grilování a rozpalte ho na vysokou teplotu. Okartáčujte rošt a potřete ho olejem.
4. Vyndejte maso z marinády a osušte ho papírovou utěrkou. Steaky z obou stran osolte, opepřete a dejte na rozpálený rošt. Grilujte je 4-5 minut, pokud je chcete mít propečené na medium. Kleštěmi obraťte steaky i na výšku, aby se také slanina opekla dokřupava.
5. Hotové bifteky servírujte do nízké mísy, potřete je máslem a nechte 3-5 minut v klidu. Stáhněte z nich provázky. Steaky můžete podávat se šalotkovou omáčkou.

Zdeněk Pohlreich vaří v televizním pořadu Šéf na grilu v pondělí ve 21.20 hodin v televizi Prima.

Foto: TV Prima