Tak chutná štěstí!

Bez použití rafinovaného cukru! Hlásí podtitul knihy a zároveň na titulní straně představuje čtyři základní používaná sladidla, která jsou už sama o sobě neuvěřitelnou pochoutkou: demerara, med a sušené ovoce. No a v neposlední řadě také stévie.


Možností, jak nahradit bílý rafinovaný a škodlivý cukr je v knize uvedeno několik, obal knihy opomněl černou melasu, ať už třtinovou nebo z cukrové řepy. Sladidlo našich babiček s velmi výraznou kávovou chutí a vůní je navíc vitamínovou a minerální bombou, skrývající zejména vápník, železo, hořčík, stopové prvky, enzyma a vitamíny skupiny B.
K sušené stévii jen tolik, že z hlediska výroby je určitě lepší používat čisté doma sušené lístky stévie než chemicky upravované sirupy z nich nebo bělené tabletky. Ve většině receptů se stévií se sladkost z lístků rozvine tepelnou úpravou nebo v mixéru.
Demerara je možná neznámý pojem, ale jedná se o hustý hnědý cukr, který má konzistenci podobnou melase. Stejným způsobem ale můžeme používat také „raw“ cukr nebo cukry typu muscovado, rapadura, turbinado – a i tady najdeme opět vysoký obsah vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
Nu a nyní ty duši milé recepty…
Možná přece jen jako čtenář přeskočte stránku 14, kde je malé věnování všem, kteří se na knize podíleli a podívejte se rovnou do úvodního stručného, leč čtivého a snadno pochopitelného textu. Autorům se bravurně podařilo udělat výtah z předchozí jejich knihy Zdraví v ohrožení a tak tu opět připomínají základní problémy, které s sebou konzumace bílého cukru nese.
A hlavně – pročtěte si recepty. Stačí pár… a možná se ve vás rozvine příjemný pocit jakési domáckosti a zároveň exotiky a toho vzrušujícího nádechu, hurá – můžu experimentovat. Recepty doslova evokují chuť měnit, zaměňovat ingredience a zkoušet něco nového.
Užitečným pomocníkem jsou také slova léčitele Josefa Jonáše, který uvádí, ve kterou denní dobu podle našeho přirozeného biorytmu se máme do čeho zakousnout nebo na čem si zamlsat. I tohle jsou vědomosti, které jsme postupem uspěchaného času zapomněli a ztratili.
A hlavně – jak jednoduché je žít bez cukru!!!
Je neuvěřitelné, jak se dají JINAK kombinovat potraviny a jak absence cukru v některých pokrmech způsobí jednu jedinou věc: dá vyniknout něčemu, co je mnohem lepší než obyčejná sladká chuť – třeba vznikne místečko pro sezamová semínka… pro hořkosladký grepfruit nebo pro elegantní chuť pravé vanilky.
Paradoxně nás kniha nutí vařit sladkého i tam, kde by nás to jinak nenapadlo…

Mne napadlo při čtení tohoto receptu:
Grilovaná medová cibule
4 velké červené cibule, 3 polévkové lžíce medu, 150 g sýra s modrou plísní, 2 stroužky česneku, 4 vlašské ořechy, 8 bobulí hroznového vína
Oloupané cibule rozpůlíme a potřeme medem smíchaným s prolisovaným česnekem. Necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Cibuli grilujeme nejprve plochou částí dolů. Pak ji otočíme a pokryjeme kopečkem rozlámaného plísňového sýra. Jakmile sýr začne měknout, vtlačíme do něj ½ jádra vlašského ořechu, bobulku vína a hned podáváme.
TIP: Chutnou přílohou je čerstvý tmavý chléb s křupavou kůrčičkou nebo celozrnná bageta.

Já nevím, jak vás, ale mě tohle navnadilo. Nejen chutí tohle vyzkoušet, ale i tou mou nenapravitelnou chutí zkusit to stejně, ale jinak, nebo jakkoliv jinak využít tu báječnou chuť medu, plísňového sýru a vlašského ořechu. Třeba na křehounké plátečky svíčkové.
A v tuhle chvíli je možná čas si přečíst onu zmiňovanou stranu, na které autoři děkují svým inspirujícím lidem. Jedním z nich byla také ctihodná dáma, která již není mezi námi, ale která byla povoláním cukrářka a díky tomu, že sama trpěla cukrovkou, vymýšlela recepty na cukrárenský sortiment bez použití rafinovaného cukru. Ta rozmanitost a jednoduchost chutí a vůní je neodolatelná. Autoři v knize píší, že tato kniha je pro dva typy lidí: jedni ji vezmou jako přísného učitele a druzí jako inspirující krásku.
Pro mě je to inspirující kráska. Je jen škoda, že tu chybí obrázky. U těch by se očima mlsalo!!!
Ovšem na informační kvalitě knihy to vůbec nic nemění, je to jedna z nejlepších alternativních a zároveň nesmírně inspirujících a chuťově pohárky probouzejících kuchařek!

Zdroj: www.svetkucharek.cz

Foto: www.eminent.cz