Prostřeno! – Ve Slezsku se pětkrát peklo suflé a jednou chobotnice

Čtyři ženy a jeden muž budou na severu Moravy dalšími účastníky soutěže amatérských kuchařů o 50 000 korun. Dvě zkušené a dvě mladé hostitelky by uvítaly více mužů, musí se ale spokojit s Alešem, který je z toho trošku nesvůj. Svěží vítr krotkým jídelníčkům vdechne hned v pondělí Martina a její hlavní chod, chobotnice na víně. Vždyť víme, že jedním z největších strašáků bývají mořské potvory, tak uvidíme, s jakou chutí se soupeři, kteří občas volají po neznámých specialitách, dají do chapadel velkého hlavonožce. Ve čtvrtek se bude podávat asijská kuchyně, do které se pustí mladá poloviční Vietnamka Lucie. Vietnamské vaření je momentálně v kurzu, bude to však platit i v Moravskoslezském kraji? I tentokrát bude oříškem (spíš ořechem) úkol týdne – suflé.


Vždyť někdo ani neví, co suflé je. Tento vzdušný nákyp je pekelnou výzvou i pro zkušené kuchaře, lehce nadýchaný dezert je považován za triumf francouzské cukrařiny. Aby suflé nevyběhlo moc ani málo, je důležitý poměr surovin, správná teplota a čas, kvalitní trouba a vhodné formičky. Chce to dobře ušlehaný sníh a cvik – ten ale naši soutěžící nemají. Kdo bude nejlepší? A kdo zvládne nejlépe celý večírek? Nebo na tom až tolik nezáleží? Sledujte další premiérové Prostřeno od pondělí 9. června na Primě.

Pondělí: odvážná Martina (27)
Nezaměstnaná Martina z Frýdku-Místku má velkou odvahu. Poprvé po pěti letech existence pořadu Prostřeno! se bude podávat velká chobotnice. Martina jí uřízne hlavu a upeče ji na víně s brambory a zeleninou, jak to viděla v Chorvatsku, kde to chutnalo jí i přátelům. Sedne to i hostům, kteří se sejdou poprvé? Ostatní chody jsou už méně revoluční, i když zapečený plněný hermelín také není na jídelníčku moc často. A je v něm moc polosyrové cibule, tedy aspoň pro Aleše! Ve vývaru s játrovými knedlíčky neplavou nudle, což pro Martu prostě není polévka. Spraví to sladký čokoládový krém s tvarohem? Ještě předtím ale soupeři dostanou banánové suflé, podávané v limuzíně! Zapomenou spolujezdci kvůli luxusní jízdě na to, že je lehce připálené?

Úterý: matka rodu Marta (56)
V pečlivě uklizeném bytě paní Marty, kde je spousta skla a pobožných obrázků, soupeři očekávají nějaké romské jídlo. Dostanou ale večeři, jaká chutná hostitelce a její početné rodině. Všichni milují maso! Marta je celý život v domácnosti a je zvyklá vařit, proto se hosté těší, že si po včerejšku pošmáknou a najedí se dosyta. To první platí o předkrmu a dobré hovězí polévce s knedlíčky a nudlemi, na hlavní chod se ale pěkně načekají. Hostitelka je nervózní, a protože chce návštěvu uctít velkým množstvím plněných obalovaných řízků z kuřecího i vepřového, deset řízků čeká na jeden friťák ve frontě. Navíc jsou nenaklepané a musí se chvíli propéct. Ve výsledku je maso tuhé a suché. Pudinkové potěšení je prý opravdu potěšením, jen Alešovi se do středy zdají všechny dezerty málo sladké, ale od čtvrtka naopak přeslazené. Hostitelka je diabetička a nesmí to s cukrem přehánět. Konec večera osvěží romské rytmy v provedení Martiny vnučky a její kamarádky.

Středa: vdova Zdenka (49)
Nezaměstnaná servírka Zdenka si naplánovala docela podobné menu, jaké bylo včera u Marty. Třetí vývar je ale z telecích líček, též s knedlíčky a s drobením. Vepřové závitky jsou rovněž plněné a obalené v trojobalu, ale navíc zapečené ve smetaně. Díky ní je to sice kalorická bomba, ale šťavnatější než byly Martiny řízky, i když ke šťouchaným bramborům už nezbyla šťáva. V panelákovém bytě se stylovým nábytkem po rodičích se bude podávat oblíbený babičkovský moučník. Proč ale poslední lívance se zakysanou smetanou nechutnají všem? To úvodní zapečená mozzarella s hroznovým vínem, orestovaným na másle, dopadla lépe. Aby Zdenka poněkud rozproudila náladu, pozve si pana Kuchaře. Ne na další vaření, jak se všichni lekli, ale aby jim pěkně od podlahy zahrál na harmoniku. I Aleš si s ním trochu »béknul« a konečně se rozpovídal.

Čtvrtek: benjamínek Lucie (20)
Kdo se těšil, že poloviční Vietnamka Lucie uvaří asijskou večeři, dočká se. Jen sladká tečka bude malinová panna cotta z Itálie. Lucka je ráda, že se jí v kuchyni daří podle vlastních představ, a je proto zklamaná, když soutěžící, kteří často volají po něčem originálním, co zatím neochutnali, ve skutečnosti o takové jídlo nestojí. Nebo se bojí, že pohostinná a pečlivá Lucie přes své mládí všechno zvládne, a taktizují? Salát s krevetovými chipsy nedopadne nejlépe, Marta ani neochutná. Hovězí polévka na asijský způsob by mohla být vítanou změnou v moři vývarů s játrovými knedlíčky a nudlemi. Jenže Alešovi vadí klíčky a nikomu nejede nevšední chuť badyánu. Lucka je otrávená, a přesto, že jarní závitky s kuřecími kousky na zázvoru a jasmínovou rýží snad nemají chybu, cítí se zklamaná a trochu podvedená. Někdejší vzorná studentka pedagogického lycea si popláče, ale chápe, že je ve hře. Vždyť i ona chce vyhrát! Lucie překvapí svým krásným hlasem a také nejlépe zvládnutým suflé – slaným, rýžovým a s brokolicí.

Pátek: kliďas Aleš (33)
Jediný muž týdne je pro ženy zatím tak trochu záhada. Ze zprvu mlčenlivého a poněkud flegmatického posunovače na dráze se v průběhu týdne vyklube glosátor i taktik, který by chtěl ve finále uspět co nejlépe. A předpoklady pro to má. V udržovaném domě, kde bydlí Aleš po rozvodu s rodiči, je perfektně uklizeno, jeho menu obsahuje všeobecně oblíbenou vepřovou panenku, dokonce v kabátku a se šťouchanými brambory. Jen to, že jde o pátý vývar týdne a banánů už bylo taky dost, to trochu kazí. Ve finále, zdá se, má odpůrce syrové cibule své fandy i nepřátele, nabroušená je po včerejšku Lucka. Oplatí Alešovi stejnou mincí? Bude to ještě pěkně napínavé, protože i lákavě naservírovaný předkrm s uzeným lososem, kterého zase pro změnu nejí Zdenka, sklidí nějakou tu kritiku. Měl si snad rybář Aleš opravdu vyudit lososa sám? Zábavu s héliem a jazykolamy považuje hostitel za nejpovedenější taškařici týdne, jenže soupeřky to mohou vidět jinak. Jak to dopadne v Dolní Lutyni? Zajímavě, uvidíte!

Foto: TV Prima