Prostřeno! – Sůl nad zlato aneb Slánky jedou naplno

Jsme na Karlovarsku a čekají nás karlovarské speciality. Znáte některé kromě oplatek, karlovarských knedlíků či rohlíků? Pro někoho je úkol týdne hračka, Petra zabije dvě mouchy jednou ranou, ale pan Dušan zadání nezvládne. Vřídelní polévka z minerálky jednoho ze tří soutěžících mužů ve čtvrtek úplně dorazí. A to ve středu skoro umře hlady. Nejí ryby a kolega Záboj připraví celé kapří menu. Dušan je prostě na zhroucení, stále se všem jen omlouvá, bude mu to ale něco platné? Povede se jeho soupeřům lépe? Jak to půjde v kuchyni oběma mladým ženám? Zatím se tváří suverénně a mají lákavé jídelníčky. Rozhoří se dívčí válka? Taková Petra by se klidně mohla jmenovat Vlasta. A je tu ještě jedna zvláštnost. Dva muže přihlásili do pořadu příbuzní, kteří již soutěžili a vyhráli! Budou jejich blízcí stejně úspěšní? Poradí jim doma dobře? To a ještě mnohem víc uvidíte v dalším premiérovém Prostřeno! od pondělí 17. března v podvečer.


Pondělí: vysokoškolačka Markéta (22)
Nejmladší hostitelka má pěkné menu, ale sympatická studentka se nezavděčí všem. Dušan ryby nesnáší a uzeného lososa s koprovou pěnou se ani nedotkne. Slánky jedou naplno, hostitelka totiž skoro nesolí a sůl budou celý týden nějakým způsobem řešit všichni. Přestože krémová česnečka údajně »spolkla« celou palici českého česneku, převládá v ní mléčná chuť. A pánové by si určitě raději dali klasickou vyprošťovací česnečku. Vepřová panenka je vždycky risk, maso i zeleninové přílohy krásně vypadají, ale chuťově prý zaostávají nad prezentací. Správný způsob krájení na tom už moc nezmění. Jak se bude rýmovat štípání dříví do krbu s plnými bříšky hostů? Ještě, že přišli tři chlapi! Konec sladký, všechno sladké? Tentokrát to platí stoprocentně, protože skvělý cheesecake s malinovou omáčkou a bílou čokoládou atmosféru velmi zklidní, hosté si jen pomlaskávají…

Úterý: usměvavá bojovnice Petra (27)
Jako by se děvčata chtěla trumfovat. Mají ambiciózní menu, ale skutek trochu utek i Petře. Plánuje francouzské menu s prémiovým amuse-bouche s kvalitními sýry a pepřovou klobáskou. První předkrm hosty pěkně navnadí, ani hrubozrnná paštika je moc nezklame, ale polévka a hlavní chod nevyjdou na sto procent. Na jídlo se čeká a hosté se mezitím mají vzdělávat v gastronomii; jenže šedivá je teorie. Jak dopadne praxe? Cibulačka podávaná v chlebu je sice efektní, tekutina se ale někam poděla a Michal to vidí jako »cibulový salát v chlebu«. Že by Petra tolik šetřila s vodou, když ji nemá ve svém domečku zavedenou? Hovězí, hlavní atrakce večeře, je tvrdé jako podešev. To hořčičný bešamel a pošírované knedlíčky dopadnou lépe. Vezmou hosté na milost crème brûlée se sladkou taštičkou? A kdo postaví nejvyšší Eiffelovku ze špaget?

Středa: lázeňský švihák Záboj (70)
Osobitý důchodce, muzikant a rybář je odvážný: „Kapří menu jsem udělal schválně, protože jsem ještě v žádném Prostřeno! neviděl, že by někdo připravil tři rybí jídla za sebou.“ Má pravdu, ale co chudák Dušan, kterému se jen při pomyšlení na rybu dělá špatně? Zasytí ho aspoň povinná bramborová paštika, kde je jeho milovaný bůček? Zábojovi to jde v kuchyni od ruky, ale děvčata kritizují a bojují – v salátu z kapra i v tom bramborovém je moc majonézy, ve vánoční polévce jsou zase rybí vnitřnosti. Kapr je cítit bahnem a kosti jsou nejen ve smažené podkově, ale bohužel i ve filetu. A to se Záboj tolik snažil! Hostitel se drží zuby nehty, ale štve ho to a mrzí. Ještě že přijde hudební vložka a palačinky se zmrzlinou a čokoládou. Ta naše písnička česká je prostě o rybách většinou jen na Vánoce, navíc se soutěží o sto šest, zato boduje proklatě nízko.

Čtvrtek: nervózní Rom Dušan (50)
Nervy nadranc, to je problém předposledního kuchaře, Dušana z Lokte. Včera hladověl a na svůj večírek se už od pondělí netěší. Přípitek začne omluvou, protože nevaří doma, což je větší handicap, než tušil. A omlouvá se celý večer. Myslí si snad, že budou hosté shovívavější? Od dam to schytá za příliš majonézový kuřecí salát. Hovězí vývar, na který se všichni těšili, je studený. Knedlíky plněné uzeným masem (bolky) s kyselým zelím potěší Markétu, která miluje uzené, někomu ale toto sváteční romské jídlo přijde moc obyčejné, stejně jako originální babiččiny rohlíčky se sladkým pokušením. V jednu chvíli má Dušan krizi a chce se vším praštit. Řízne se o struhadlo a karlovarskou vřídelní polévku prostě nezvládá! Je z něj úplný raneček nervů. Někomu pořád chybí příbor, naběhá se, pláče, čas běží, člověku je ho až líto, to ale neplatí pro Petru, ta Dušana nijak nešetří… Hostitel soupeře vyzýval, aby si přinesli plný ranec zábavy, a jako by věděl proč…

Pátek: obchodní zástupce Michal (59)
Michal má rád pořádek, ale taky zábavu a dobré syté jídlo. Pro ostatní je amatérský malíř a muzikant trošku záhada, tipují ho na zkušeného favorita, který ve své útulné kuchyni podá nadstandardní výkon. Nezklamou se? Třeba takové Markétě ani Petře se slepičí polévka a smažená šunková palačinka nelíbí už na papíře. To pánové se na kaloričtější hlavní chod s plněným kuřecím závitkem ve strouhance a na másle se smetanou těší. Jenže polévka je sladká, předkrm studený a na kuře se čeká skoro tři čtvrtě hodiny. Holky se v jídle docela nimrají a zkoumají borůvkový trhanec, že je to jen natrhaná palačinka. Opět se řeší sůl a cukr, Petra má radši rýži pečenou než vařenou, k tomu si ale od bývalého provianťáka Michala vyslechne historku z vojny a také gastronomicko-historický exkurz k jeho úkolu týdne. Bohužel nepoživatelnému… Karlovarští se přesto považují za dobrou partu a nakonec si spolu zapívají.
Je to zajímavý týden a ještě zajímavější bude sledovat, kdo jej nakonec vyhraje! Uvidíte v premiérovém Prostřeno! od pondělí 17. března v podvečer.

Foto: TV Prima