Koncept »Veganuary«, který v průběhu ledna po celém světě podporuje veganskou stravu, vznikl ve Velké Británii v roce 2014 a těší se stále většímu zájmu široké veřejnosti. Společnost Emirates zaznamenala mezi lety 2021 a 2022 až 154 procent nárůst veganských jídel podávaných na palubě letadel, přičemž v uplynulém roce bylo zkonzumováno více než 280.000 pokrmů na rostlinné bázi. A my vám nyní z menu Emirates ve First a Business Class nabízíme recept na veganský koláč z cukety.
Potřebujete:
Cuketová náplň
400 g namočených a rozmixovaných kešu ořechů
1 lžička čerstvých tymiánových lístků
2 lžíce kapar, jemně nasekaných
1 citron, oloupaná kůra a šťáva
1 kg cukety, podélně nakrájené na plátky
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
60 g olivového oleje
Cizrnový koláčový základ
180 g cizrnové mouky
½ lžičky soli
65 g kokosového oleje nebo margarínu
2–3 lžíce studené vody
Vybavení, které budete potřebovat:
Mixér
22centimetrová dortová forma s odnímatelným dnem
Plastová fólie/obal na potraviny
Drátěný stojan/mřížka
Kráječ mandolína (volitelně)
Pusťte se do toho:
- Než začnete
Kešu ořechy namočte přes noc do misky s vodou. Slijte je a rozmixujte v mixéru, dokud nebudou krémové. Odstavte stranou. Předehřejte troubu na 175 °C.
- Připravte si základ koláče
Ve velké míse smíchejte cizrnovou mouku a sůl. Přidejte změklý kokosový olej (nebo margarín) a vodu a dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Vychlaďte jej
Těsto rovnoměrně vtlačte na dno koláčové formy. Lehce zakryjte plastovou fólií a dejte do chladničky na nejméně 1 hodinu. Případně jej můžete na 20 minut zmrazit.
- Upečte korpus
Vyjměte koláčový základ z chladničky. Dno koláče propíchněte 5x až 6x vidličkou. Pečte v předehřáté troubě 10 minut. Ponechte ve formě a nechte vychladnout na mřížce.
- Připravte náplň
Natrhejte lístky tymiánu, kapary nasekejte nadrobno a citron zbavte kůry a šťávy. Cuketu nakrájejte podélně na tenké plátky – použijte k tomu mandolínu. Přísady dejte stranou zvlášť.
- Náplň naneste na korpus
Ve středně velké míse smíchejte rozmixované kešu oříšky s tymiánem, kapary a muškátovým oříškem. Dochuťte solí a pepřem. Lžící naneste náplň na vrchol korpusu a uhlaďte hřbetem lžíce.
- Naaranžujte cuketu
Na náplň naaranžujte plátky cukety ve tvaru spirály. Pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem a posypte citronovou kůrou.
- Upečte koláč
Koláč pečeme v troubě 15–20 minut, dokud základ nezezlátne a cuketa není upečená.
- Podáváme
Koláč vyjměte z formy, nakrájejte na plátky a vychutnejte.
Foto: BEST Communications