Bezové květy neznamenají jen lahve plné domácího sirupu. Skvěle je využijete i při zavařování džemů. V kombinaci s jablky, zázvorem a citronovou kůrou vytvoříte lahodný džem, který potěší i na pohled – hotový džem bude obsahovat drobné bezové kvítečky, které rozzáří každou džemovou snídani.
Potřebujete:
Na sirupový základ:
200 g třtinového cukru
800 ml vody
šťáva z 1 citronu
20 bezových květů
Na džem:
1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
trocha zázvoru podle chuti
kůra a šťáva z 1 citronu
Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů
Pusťte se do toho:
Sirupový základ
1. Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5–10 minut na mírném ohni.
2. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu:
1. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek.
2. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.
2. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani
Foto: www.labeta.cz