Jablečný džem s bezovými květy

Bezové květy neznamenají jen lahve plné domácího sirupu. Skvěle je využijete i při zavařování džemů. V kombinaci s jablky, zázvorem a citronovou kůrou vytvoříte lahodný džem, který potěší i na pohled – hotový džem bude obsahovat drobné bezové kvítečky, které rozzáří každou džemovou snídani.

Jablečný džem s bezovými květy

Potřebujete:

Na sirupový základ:

200 g třtinového cukru

800 ml vody

šťáva z 1 citronu

20 bezových květů

Na džem:

1,25 kg oloupaných nakrájených jablek

trocha zázvoru podle chuti

kůra a šťáva z 1 citronu

Želírfix 2:1 Labeta

Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta

kvítky ze 2 velkých bezových květů

Pusťte se do toho:

Sirupový základ

1. Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5–10 minut na mírném ohni.

2. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu:

1. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek.

2. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.

2. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani

Foto: www.labeta.cz