Radmila Zrůstková – Zdravě a syrově

Raw food neboli syrová strava, vitariánství, je možná fenoménem dnešní doby. Česká autorka Radka Zrůstková o svém životním stylu napsala knihu plnou receptů, které jsou tak úžasně jednoduché a lákavé na pohled, že jimi zcela určitě vylepšíte a obohatíte i takový jídelníček, který není od základů »živý«.


Výpravná a zasvěcená kniha Zdravě a syrově je o způsobu stravování, který je zároveň životní cestou. Na více než stovce receptů ukazuje směr, kterým se můžete vydat a při němž zjistíte, že vnese do vašeho života nové radosti, zlepší vaše zdraví, zvýší vitalitu a životní energii…
Kniha je zakončena »syrovým vyznáním« Jaroslava Duška. K raw food má velmi blízký vztah a vzpomíná na poselství, které k němu přišlo na posvátném aboriginském místě v Austrálii: „Následuj lehkost, jdi za tím, co přichází lehce.“
Jakoby to bylo motto právě této stravy, kterou když vyzkoušíte byť jeden jediný den, ucítíte tu nepředstavitelnou lehkost v žaludku, na těle, na duši.
O vitariánství se zajímám více než rok, občas něco zkusím, ale na delší období jsem jakožto obyčejný člověk ještě neměla odvahu ani příležitost. Ale přiznám se, že tato kniha je neobyčejná.
Na posledních stránkách mne zcela uchvátilo vánoční menu, místo řízků obalované avokádo, které jen co jsem si představila tu nebeskou chuť – no to bych snad i vyměnila za klasické smažené řízky. Zajímavý vánoční salát a neustále používané namočené a dohladka rozmixované kešu oříšky jako náhrada majonézy nebo do krémů na dortové oříškové nepečené korpusy.
Makové mléko už je v mém jídelníčku delší dobu a jeho chuť je famózní, paní Radka však rozjitřila mou zvídavou povahu něčím dalším a sice mandlovým máslem. Jeho výroba je malým kouzlem, na které fascinovaně zíráte do mixéru. Z namočených a opět usušených mandlí se totiž intenzivní prací mixéru stane hmota podobná máslu. Nebo množství mixovaných kořeněných omáček, které se dají použít jako salátové dresinky (v obyčejné stravě třeba i jako dresinky na grilované maso).
Velmi cennou je část o různých pomocnících do kuchyně. Autorka probírá nejen svou vlastní cestu k živé stravě, ale okamžitě navádí čtenáře na myšlenku, jak je to vlastně strašně jednoduché, stačí pár neobyčejných pomocníků do kuchyně (kromě mixéru třeba proslulý špagetovač na zeleninu – bravurní!!!) a svou báječnou roli udělá i odšťavňovač… a trocha pravidel a zdravého selského rozumu a rázem váš jídelníček může vypadat naprosto jinak!
Kniha je rozdělena podle ročních období, takže jsem rázem měla velmi přehledně vyřešeno dilema proč „nezačínat v zimě, protože stejně nic k dostání není“… a ten obecně známý zimní pocit chladu a neschopnosti se zahřát, zaplaťpánbůh, autorka také zmiňuje. Existují způsoby, jak ho zmírnit nebo odstranit.
Co říct k této knize? Snad jen, že nemožné se stává skutečností! Podle těchto báječných receptů zjistíte, že existují lehounké meruňkové palačinky, vánoční salát a řízky, spousta sladkých řezů a mnoho studených polévek, které by vás ani nenapadly (hlíva ústřičná nebo dýně zasyrova? Jak jen to může chutnat?).
Jako bonus tu jsou vyjádření lékařů, kosmetičky i lékárnice – ti všichni se s vitariánstvím potkali na vlastní kůži a je zajímavé číst jejich cesty a názory. A samozřejmě také Jaroslav Dušek.
Je to kniha nejen pro vitariány – ale i pro obyčejné kulinářské kutily a milovníky dobrého jídla, protože TADY to opravdu chutná a probouzí fantazii.
O autorce:
Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. O zdravý životní styl se zajímá desítky let a po vlastní mimořádné zdravotní zkušenosti se dlouhodobě s nadšením věnuje raw food stravování. Žije v Okrouhlé u Nového Boru, kde má svůj ateliér a organizuje kurzy syrové stravy a společenské večeře.

Zdroj: www.cajovnaumodrekocky.cz

Foto: www.eminent.cz