V nové kuchařce Mirka van Gils Slavíková předává poctivé řemeslo tradiční cukrařiny novým generacím

Světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydává třetí Famózní! kuchařku. Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách. Kuchařku Famózní! Od babičky vydává nakladatelství 103 media a je k zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.

Kouzlo cukrařiny přivábilo Mirku van Gils Slavíkovou už coby tříletou, když si hrála u stolečku s moukou, cukrem, mlékem a vodou. Od té doby se díky tvrdé práci, studiu a pečení po celém světě propracovala mezi evropskou cukrářskou elitu. Během své kariéry se vždy vracela k osvědčené klasice a tu peče dodnes. Její láska k tradici vedla i k napsání třetí kuchařky Famózní! „Mám taková malá pravidla, jako pravidlo tří – tedy do třetice všeho dobrého. A cukrářská klasika je třešnička na dortu,“ komentuje novinku Mirka van Gils Slavíková.

Každá kuchařka z její cukrářské trilogie je jedinečná. Famózní! Od babičky vezme čtenáře na výlet plný nostalgie, vzpomínek na dětství a domov. „Každý recept láká ke snění,“ říká Mirka van Gils Slavíková. Od babičky je 70 receptů nejen proto, že autorka kuchařky už sama babičkou je, v názvu se navíc skrývá i vzpomínka na její vlastní prarodiče. „Měla jsem babičku, maminku mojí maminky, zbožňovala jsem ji. Vždy na mě měla čas, úžasně vyprávěla, její laskavost byla bezbřehá. V rodině je síla, na to by se nikdy nemělo zapomínat. A to ona mě naučila milovat kynutá těsta,“ vzpomíná Mirka van Gils Slavíková.

V knize Famózní! Od babičky čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. „Jsem patriot české cukrařiny a jednoznačně ji vnímám jako světovou. Koneckonců jsme byli za první republiky cukrářskou špičkou. Jen je nutné se vrátit ke kvalitě a preciznosti při výrobě,“ zdůrazňuje Mirka van Gils Slavíková.

A co do své třetí kuchařky napekla? Chybět nemohly hlavní recepty klasické cukrařiny, mnohé spojené s tradicí první republiky. Uznávaná cukrářka se podělila třeba o famózní kremrole, věnečky, indiánky, větrníky či rakvičky. Přiznává, že ona sama se vždy nechá unést soustem perníkového dortu. „Vůně a specifická chuť českého perníku je nenahraditelná. Tenhle dort je u nás v lednici rovnou s vidličkou, protože při každém otevření si udloubneme kousek. Lepší pochvalu snad není třeba hledat,“ vzbuzuje Mirka van Gils Slavíková chutě při popisování svého oblíbeného receptu.

Z kuchařky Famózní! Od babičky na čtenáře dýchne láska a pohlazení babiček, kniha ale nechce být přesnou kopií původních receptur. Okořeňuje je originalita Mirky van Gils Slavíkové. „Myslím, že chuťová vzpomínka na dobu mládí či u babičky by nebyla již to pravé ořechové. Receptury jsou ovlivněny mými zkušenostmi, ingrediencemi a v neposlední řadě mojí chutí,“ vysvětluje cukrářka.

Knihu Famózní! Od babičky věnuje Mirka van Gils Slavíková všem příznivcům cukrařiny, studentům i budoucím generacím. Její pocta české tradici je k zakoupení na oficiálních stránkách autorky na www.mirkavangils.cz.

 

Více o Mirce van Gils Slavíkové:

Mirka během svého života procestovala téměř celý svět, vyhrála desítky cukrářských soutěží a odpekla tisíce dezertů. I ti, kdo neznají její jméno, vědí, že je to „Ta s tou růžovou hlavou”. Ve své kariéře získala ocenění Professeur en sucre d’Art (Profesor cukrářského umění), zvítězila na několika cukrářských olympiádách a na Velké ceně Paříže. Dostala se tak mezi evropskou cukrářskou elitu, ale přesto dál studovala. Své umění zdokonalovala ve Francii a Švýcarsku. Pekla dorty pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta. V Jihoafrické republice, v USA i v Evropě vždy propagovala české buchty, koláče a perníky. Českou cukrařinu se snaží dostat zpět na úroveň té vysoce ceněné – prvorepublikové. Své umění staví na jednoduchosti, eleganci a na osvědčených cukrářských postupech. Jak sama říká – dezert musí ladit oku a hlavně chutnat.

 

Anotace: Famózní! Od babičky

Probuďte vzpomínky s Mirkou van Gils Slavíkovou, která přináší svých 70 ověřených receptů. A co nám napekla? Kremrole, věnečky, indiánky, větrníky, rakvičky a mnoho dalších známých lahůdek. V této knize předkládá nejen výběr receptů z dob svého učení, ale také z pramenů první republiky. Mirka se poprvé s cukrařinou setkala již ve třech letech, když ji tatínek nechal hrát si u stolečku s moukou, cukrem, mlékem a vodou. Od té doby se díky tvrdé práci, studiu a pečení po celém světě propracovala mezi evropskou cukrářskou elitu. Během své kariéry se vždy vracela k osvědčené klasice a tu peče dodnes. Tuto knihu věnuje všem příznivcům cukrařiny, studentům i budoucím generacím.

 

Více infa: https://www.mirkavangils.cz/

 

Instagram: https://www.instagram.com/mirkavangils/?hl=cs

 

Facebook: https://www.facebook.com/mirkavangils

 

Foto: www.piaristi.cz / David Brázda