Tradiční sulc

Populární televizní pořad Karolína, domácí kuchařka si u diváků získal takovou oblibu, že se hned po Novém roce začnou natáčet jeho další díly. Na obrazovku Primy zavítají 17. ledna v již tradičním čase – každou sobotu v 18.10 hodin. Již nyní se ale můžete připravit Tradiční sulc od Karolíny Kamberské.


Potřebujete:
1 středně velké vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
asi 2 lžíce soli
3 mrkve
1/2 menšího celeru
asi 2 lžíce octa + k podávání
4 malé cibule
trochu petrželky
4 kyselé okurky
chléb k podávání

Pusťte se do toho:
1) Koleno a vepřové nožičky očistěte a opláchněte. Vložte je do tak velkého hrnce, aby se tam vše pohodlně vešlo. Kolem masa by nemělo být moc volného místa, a ani nesmí trčet z hrnce. Koleno si proto nechte rozpůlit u řezníka, bude skladnější.
2) Zalijte maso takovým množstvím vody, aby bylo ponořené. Přidejte bobkové listy, pepř, nové koření, sůl, 1 celou očištěnou mrkev, asi třetinu celeru a celou cibuli. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a vařte na velmi mírném ohni 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně sbírejte z povrchu pěnu.
3) Mezitím do chladničky připravte pokusný talířek – prázdný, a nakrájejte zbylou zeleninu na kostičky. Když je maso měkké, Udělejte pokus – trošku vývaru nalijte lžičkou na studený talířek a vraťte ho do chladničky. Po pár minutách zkontrolujte, jestli vývar rosoluje. Pokud ne, vařte dál a zkuste totéž za 1/2 hodiny a pak znovu, tak dlouho, dokud se to nepovede.
4) Z vývaru vyndejte maso a odstraňte vyvařenou zeleninu. Vývar přeceďte, dejte do něj kostičky mrkve a celeru a vařte je doměkka, asi 10 minut. Před ukončením varu přilijte ocet. Koleno a nožičky oberte. Maso i s kůží pokrájejte na kostičky, stejně naložte s okurkami. Pak maso vraťte do vývaru k zelenině a přidejte i okurky a zbývající cibuli nakrájenou najemno.
5) Ochutnejte a je-li to třeba ještě dochuťte octem či solí.
6) Na dno formy (paštikové nebo na srnčí hřbet) dejte několik lístků petrželky a naběračkou do ní přendejte budoucí sulc. Nechte ho vychladnout a pak ho přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do chladničky, nejlépe přes noc.
7) Podávejte krájený na plátky s octem a čerstvým chlebem.

Foto: TV Prima