Vyzkoušejte dobroty do krabičky (i skleničky)…

V době zavřených restaurací přijde vhod si oběd do práce připravit z domova! A má to i další výhody – využijete přebytky z večeře, máte kontrolu nad tím, z čeho se jídlo skládá, ušetříte čas i peníze… Možná vás myšlenka »krabičkových dobrot« natolik nadchne, že si budete s chutí chystat jídla s sebou i po skončení epidemie. A další bonus: hodí se i při víkendových výletech!

Podoba polední pauzy se změnila – stále více lidí si chystá oběd doma a zjišťuje, že je to praktické a úsporné řešení. Jídlo do krabičky ovšem není žádná novinka, v Itálii mu říkají »schiscetta«, což pochází z milánského dialektu. Nejjednodušší je udělat větší porci večeře, aby vám zbylo i na druhý den, ovšem pokud chcete mít pestřejší jídelníček, neváhejte si připravit i »extra jídlo do práce«. Nemusíte volit nic složitého, uvařit lze během chvilky a také recepty různě obměňovat podle momentální chuti.

Pořiďte si správný obědový box

Základem je pořídit si vhodnou krabičku, do které budete připravené jídlo ukládat. Kromě velikosti se při koupi zaměřte také na možnost členění. Pokud bude mít box více přihrádek, máte možnost oddělit přílohu od omáčky, anebo si k hlavnímu chodu připravit ještě dezert či ovocný salát, aby byl oběd pestřejší. Pro snadný přenos některých pokrmů se hodí i zavařovací sklenice se šroubovacími víčky, v nichž lze jídlo snadno přepravit. Vhodné jsou především pro studené krémy a polévky, anebo saláty. A ideální volbou jsou termonádoby, které uchovají teplotu pokrmu.

Co si do krabičky nachystat?

Připravit si můžete takřka cokoliv! Pokud nebudete mít k dispozici mikrovlnnou troubu (například na výletě), v termonádobě vám zůstane jídlo teplé. Anebo volte takové pokrmy, jež jsou chutné i ve studné podobě. Příkladem jsou saláty, které jsou rychle připravené a lze je obohatit celou škálou ingrediencí od sýrů přes křupavé topinky, salámy, nakládanou zeleninu, luštěniny až po ovoce. Nezapomeňte je však dochutit až těsně před jídlem. Skvělým tipem jsou rovněž těstoviny. Chutnají za studena i teplé a představují kompletní chod, který můžete ukuchtit na nespočet způsobů. Doporučujeme používat krátké tvary těstovin, jsou totiž vhodnější ke konzumaci za studena. A po uvaření je nechlaďte pod studenou vodou, aby neztratily chuť. Výtečným plnohodnotným obědem do krabičky jsou rovněž omelety a polpettone. Jejich příprava je snadná, skvěle chutnají i studené následující den, můžete je nakrájet na kousky a udělat z nich finger food bez nutnosti použít příbor. Ochutit jimi lze také housky, stačí je doplnit několika listy salátu. Pokud jde o maso, vyzkoušejte kotletu! Nejlépe se uchovává a je vhodnější ke konzumaci za studena následující den. Vyzkoušejte některé z našich receptů…

 

Recepty (nejen) na cesty

 

TUŇÁKOVÝ SALÁT S CHŘESTEM

 

Budete potřebovat:

svazek chřestu

1 avokádo

šťávu z 1 citronu

1 červenou cibuli

svazeček pažitky

špetku mleté hořčice

lžičku oleje

sůl

ocet podle chuti.

 

Pusťte se do toho:

Povařte špičky chřestu v osolené vroucí vodě asi 4 minuty. Pak je sceďte a ponořte do studené vody. Na kousky nakrájejte avokádo a potřete ho citronovou šťávou, aby nečernalo. Jednu červenou cibuli nakrájejte na tenké proužky a najemno nasekejte svazeček pažitky. Připravte si zálivku smícháním šťávy z jednoho citronu, na špičku nože mleté hořčice, oleje, octa a soli. Do misky dejte směs listových salátů, chřest, avokádo, cibuli, pažitku, dobře scezené kousky tuňáka a několik vlašských ořechů. Zálivku přidejte až těsně před jídlem.

 

ZELENINOVÉ »PINZIMONIO« S CIZRNOVÝM KRÉMEM

 

Budete potřebovat:

zeleninu dle chuti (mrkev, malé cukety, pórek, rajčata, řapíkatý celer, fenykl, listový salát, cibule)

šťávu z 1 citronu

200 g cizrny

půl stroužku česneku

lístky petrželky a máty

3 lžíce olivového oleje.

 

Pusťte se do toho:

Sezónní zeleninu nakrájejte na tyčinky a ponořte je na několik minut do vody s citronem, aby zůstala křupavá a nečernala. Vynikající je mrkev, malé cukety, pórek, rajčata, řapíkatý celer, fenykl, listový salát, cibule apod. Rozmixujte 200 g uvařené cizrny se šťávou z půlky citronu, půl stroužkem česneku, několika listy petrželky a máty a 3 lžícemi extra panenského olivového oleje a osolte. Krém dejte do vhodné krabičky a v momentě oběda v něm namáčejte tyčinky zeleniny.

 

FUSILLI ALLA CRUDAIOLA

 

Budete potřebovat:

4 sušená a 4 polosušená rajčátka

stroužek česneku

feferonku

olej

špetku soli

snítku tymiánu

pár lístků oregana

hrst oříšků (lze použít i mandle)

těstoviny (cca 100 g na porci)

lžičku citronové kůry

lžíci olivového oleje.

 

Pusťte se do toho:

Do misky si připravte omáčku: smíchejte sušená a polosušená rajčátka, nakrájený česnek, feferonku, olej, sůl, tymián a oregano. Na pánvi opražte hrst oříšků nebo mandlí. Uvařte těstoviny al dente, slijte je a ochuťte omáčkou, přidejte opražené oříšky, přistrouhejte trochu citronové kůry a trochu extra panenského olivového oleje.

 

 

PENNE S KRÉMEM Z ČERNÝCH OLIV A MOZZARELLOU

 

Budete potřebovat:

těstoviny (cca 100 g na porci)

krém z černých oliv (např. Paté di Olive Nere od Parente)

lžíci rajčatového protlaku

1 balíček třešinek mozzarelly

 

Pusťte se do toho:

Těstoviny uvařte al dente, a ještě teplé je ochuťte krémem z černých oliv a lžící rajčatového protlaku. Ke zjemnění omáčky můžete použít trochu vody z vaření těstovin. Přidejte mozzarellu nakrájenou na kostičky. Těstoviny chutnají jak za studena, tak teplé.

 

 

STUDENÝ HRÁŠKOVÝ KRÉM S MÁTOU

 

Budete potřebovat:

2 cibule

400 g hrášku

litr vývaru

10 lístků máty

lžíci citronové šťávy

2 lžíce oleje

lžíce bílého jogurtu

 

Pusťte se do toho:

Najemno nasekejte 2 cibule. Do hrnce nalijte litr vývaru a přiveďte ho k varu. Vložte do něj nakrájenou cibuli a 400 g hrášku (může být i mražený) a vařte pod pokličkou na nízkém žáru asi 15 minut. Nechte vychladnout, přidejte asi deset lístků máty, lžíci citronové šťávy a 2 lžíce oleje. Rozmixujte do krému, osolte a opepřete. Krém připravte do sklenice, před konzumací přidejte lžíci bílého jogurtu.

 

 

RÝŽOVÝ SALÁT S CIZRNOU A OLIVAMI

 

Budete potřebovat:

2 plátky ančoviček

70 g rýže

trochu oleje

½ cibule

40 g cizrny

40 g černých oliv

několik naložených pečených paprik a sušených rajčat

sůl

pepř

 

Pusťte se do toho:

Na troše oleje rozpusťte dva plátky ančoviček. V osolené vodě uvařte 70 g rýže, ochuťte olejem, ve kterém jste rozpustili ančovičky, a nechte vychladnout. Přidejte naložené pečené papriky nakrájené na kousky, půl cibule nakrájené na plátky, 40 g uvařené cizrny, 40 g černých oliv a několik sušených rajčat. Smíchejte, dochuťte solí, pepřem a olejem a vložte do sklenice.

 

 

VEGETARIÁNSKÉ POLPETTONE

 

Budete potřebovat:

2 brambory

1 mrkev

100 g kapusty

2 vejce

80 g ricotty

40 g sýru Gran Moravia

olej

sůl a pepř dle chuti

strouhanku

 

Pusťte se do toho:

Uvařte dvě brambory. Na pánvi orestujte na oleji mrkev nakrájenou na kostičky, přidejte kapustu nakrájenou na malé kousky. Pak zeleninu přendejte do mísy a smíchejte se 2 vejci, 80 g ricotty, 40 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, olejem, solí a pepřem. Vychladlé brambory rozmačkejte vidličkou a přidejte je k těstu. Promíchejte, pro zahuštění přidejte strouhanku a vytvořte váleček podobný sekané. Přendejte ho na plech vystlaný pečicím papírem, posypte nahoře strouhankou, aby se na povrchu mohla vytvořit pěkná kůrka. Pečte při 180 stupních asi 40 minut.

 

 

OMELETA S CIBULÍ, CUKETOU A PANCETTOU

 

Budete potřebovat:

1 cibule

2 malé cukety

50 g pancetty

2 vejce

100 g pecorina

špetku soli

 

Pusťte se do toho:

Očistěte jednu cibuli, najemno ji nakrájejte a osmahněte na oleji na nízkém žáru. Pokud je třeba, přidejte trochu vody. Přidejte 2 malé cukety nakrájené na kolečka a osolte. Když jsou cukety hotové, sundejte pánev z plotny a nechte vychladnout. Mezitím na pánvičce opečte 50 g kostiček pancetty dokřupava. Vyšlehejte 2 vejce spolu se 100 g nastrouhaného pecorina, v případě potřeby osolte, přidejte cukety a pancettu a dobře promíchejte. Směs přelijte do nepřilnavé formy a pečte v troubě při 200 stupních asi 20 minut.

 

Více skvělých receptů najdete na www.laformaggeria.com.

 

 

Tipy, jak si krabičkové jídlo vychutnat…

  • Dopřejte si pauzu! Snažte se nejíst u počítače, ale dejte si na chvíli pohov, aby si vaše oči odpočinuly od monitoru a hlava se zaměstnala jinými vjemy, než těmi, které nabízí online svět. Pokud máte v teplých měsících možnost pochutnat si na čerstvém vzduchu, vezměte si svou krabičku ven – ať už na terasu nebo zahradu. Na výlety si s sebou berte skladnou deku, díky níž si můžete udělat piknik!
  • Společné chvilky! Domluvte se v práci s kolegy, že si uděláte »krabičkovou challenge«. Můžete společně jíst, co jste si připravili, a u toho si popovídat, ale také lze utvořit dvojice a na střídačku si vzájemně připravovat jídla. Dvojice se mohou různě měnit – a vy díky tomu ochutnáte speciality vašich spolupracovníků a naopak se můžete pochlubit, jak dobré jsou vaše recepty.
  • Prostřeno! Nezapomeňte také na příbory, ubrousky, případně prostírání – buď ho můžete mít připravené v kanceláři, anebo v případě pikniku na výletu jej sbalte s sebou do batohu. A připravit si lze i dochucovací sadu se solí, pepřem či olejem.
  • Pozor na nelibou vůni! Pokud budete jíst v kanceláři, volte raději jídla s méně výrazným aroma – pronikavá vůně by mohla vaše kolegy obtěžovat. Těžká jídla zase mohou ztížit odpolední práci.
  • Aktivní odpočinek! Čas, který ušetříte cestou do restaurace, čekáním na objednávku a placením, věnujte krátké procházce. Uvidíte, že se vám pročistí hlava a vaše tělo se protáhne a zregeneruje!

 

 

Aby vám jídlo nevystydlo…

Pokud chcete, aby pokrm zůstal i na cestách teplý, anebo naopak salát vydržel dobrý a čerstvý, pořiďte si na něj termonádobu!

Tip:

Termonádoba na jídlo City z řady City Line (Alfi) udrží obsah 7 hodin teplý a 14 hodin studený, je 100% těsnící, odolná a vyrobená z netoxických materiálů. Objem 0,55 l, k dostání ve třech barvách. (www.termoo.cz)

Cena: 749,- Kč

 

Foto: www.guideline.cz