Kvasinková infekce umí pokazit dovolenou. Převlékejte si včas plavky a uberte na cukru

Léto je obdobím dovolených, kdy si užíváme procházky v přírodě, výlety, posezení na zahrádkách a návštěvy koupaliště. Příjemné zážitky však mohou překazit nenadálé zdravotní obtíže. Stačí zůstat po koupání v mokrých plavkách a na problém je zaděláno. V letním období se totiž daří kvasinkovým infekcím, které mohou mít bolestivé příznaky a nepříjemně narušit letní plány.

Kvasinkové infekce se řadí k obvyklým letním obtížím, protože lidé často zapomínají na včasné převlečení z mokrých plavek. Vlhké prostředí v kombinaci s teplem vytváří ideální podmínky pro množení kvasinek. Proto se vyplatí vždy věnovat dostatečnou pozornost osušení a z mokrých plavek se co nejrychleji převléct.

Tento typ infekce se nejčastěji projevuje svěděním a podrážděním v intimní oblasti. Podle údajů ze Studie o ženském zdraví z roku 2022 ji alespoň jednou v životě zažilo až 75 procent žen. U mužů jsou tyto obtíže méně časté, přesto se s nimi v životě setká až čtvrtina mužské populace. K dalším příznakům kvasinkové infekce patří pálení při močení či bolest při pohlavním styku. Tyto nepříjemné projevy mohou být zdrojem velkého nepohodlí a překazit vaše prázdninové plány. Proto je důležité vědět, jak se těchto potíží vyvarovat.

Jedním z klíčových způsobů prevence je udržování správné hygieny intimní oblasti. Je vhodné používat neparfémované a přírodní produkty, vyhnout se nošení příliš úzkého a nepropustného oblečení, které může zabraňovat přirozenému proudění vzduchu a vytvářet vlhké prostředí, jež kvasinkám vyhovuje. Podle průzkumu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se u téměř dvacet procent žen, které nosily úzké oblečení pravidelně, projevil vyšší výskyt kvasinkových infekcí.

Riziko zvyšuje obezita i užívání antibiotik

Nadváha a obezita jsou dalšími faktory, které mohou vznik kvasinkové infekce podpořit. Lidé s nadměrnými tukovými zásobami se více potí a v kožních záhybech se jim drží vlhkost, která je vhodným prostředím pro množení kvasinek. Obezita je také často spojena s inzulínovou rezistencí a diabetem. Kvasinky, jako je Candida, se živí cukrem, a proto může zvýšený krevní cukr, který je pro tyto stavy typický, podporovat jejich růst.

Lidé trpící kvasinkovou infekcí by měli příjem cukru omezit a upřednostňovat vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém. Kontrolovat správnou hladinu cukru v krvi pomohou také bylinné prostředky. „Pro udržení správné hladiny cukru v krvi je nutno podpořit funkci slinivky a jater. Můžeme také využít penízovku sametonohou a gemmoterapeutikum z borůvky. Spojením těchto bylinných prostředků vznikla tinktura Istop, která účinně pomáhá. Činnost jater můžeme zlepšit ostropestřcem, artyčokem či rozmarýnem,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Dalším rizikovým faktorem pro vznik kvasinkové infekce je užívání antibiotik. Léky mohou narušit přirozenou rovnováhu bakterií v těle, včetně těch, které pomáhají udržovat kvasinky pod kontrolou. Je důležité užívat antibiotika pouze podle pokynů lékaře a doplnit je o probiotika, která pomáhají obnovovat zdravou mikroflóru.

Infekci pomohou zahnat bylinky

Pokud už kvasinková infekce přesto přijde, není důvod propadat zoufalství. Existuje několik přírodních cest, jak se jí zbavit. Jednou z možností je využít bylinné čaje nebo tinktury, které mají antifungální vlastnosti. „K prostředkům potlačujícím kvasinkovou infekci patří houbička penízovka sametonohá a také česnek. Protikvasinkové působení má také tinktura ze semen grepu,“ doporučuje Podhorná.

Důležitým aspektem je také správná strava. Některé potraviny, jako jsou jogurty obsahující probiotika, česnek nebo přírodní jogurt, mají příznivý vliv na rovnováhu mikroorganismů v těle a posilují imunitní systém. Podle studie z roku 2023 publikované v časopisu Nutrition Research může strava bohatá na fermentované potraviny, jako je právě i jogurt, snížit riziko vzniku kvasinkových infekcí až o čtyřicet procent. Důraz na vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály je také cestou k posílení obranyschopnosti organismu, který se tak přemnožení bakterií umí lépe bránit.

 

Foto: Midjourney, www.nadeje-byliny.eu