Hrdina kuchyně – Králík

Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová budou mít v dalším díle pořadu Hrdina kuchyně trošku honičku. Chytat totiž budou druhé nejrychlejší domácí zvíře – králíka. Nejaktivněji tato zvířata šlechtili ve Francii, kde se chovají už od středověku, a pak také v Anglii. Dnes po světě běhá takřka stovka králičích plemen. Jaký je králičí příběh a co si lze z králíka připravit, se dozvíte v osmém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 21. října ve 14.20 hodin na Primě.

HK_8. díl_f

Divoký králík doputoval do Evropy z Asie někdy v období mladších třetihor. Domestikován byl zhruba na počátku našeho letopočtu. Římané chovali králíky v ohradách, tzv. leporáriích, a až do středověku se prakticky nic nezměnilo. Tehdy se chovu králíků ujali mniši ve francouzských klášterech, odkud se ušáci postupně posouvali na sever Evropy a také trochu na východ. Do českých zemí se jejich chov rozšířil někdy v 15. století z Německa. Tam také najdeme původ českého výrazu »králík«. Německé das Kaninchen je zkomoleninou latinského výrazu cuniculus. Fonetická podobnost slov Kaninchen a Königchen – tedy malý král – pak může za české slovo králík, králíček.

HK_8. díl_b
Králičí maso je skvělá surovina na vaření. Ze všech dostupných mas má navíc nejméně cholesterolu, a je tak i nesmírně kvalitní bílkovinou. Průměrný Čech dnes spotřebuje zhruba tři kila králičího masa ročně. Králíka nemusíme jenom péct v celku, využít lze i jeho jednotlivé části. Jemné filety z hřbetu jsou skvělé na minutkové úpravy, stehna se hodí třeba na dušení ve víně nebo je můžeme upéct s klasickým králičím triem – slanina, rozmarýn a česnek.

Králík na rajčatech
Za králíky se Marie s Martinem vypraví do Ratibořic u Jaroměře nad Rokytnou na farmu Jiřího Kočára. Tato ušatá zvířata jsou nejspíš jeho osudem, choval je už jako kluk a v tradici pokračují i jeho synové.

Králičí menu Hrdiny kuchyně

  • Dušená králičí stehna s rajčaty, lilkem a pečeným bramborem

  • Králík na hořčici se žampiony

  • Těstoviny s králičím ragú

  • Salát z bulguru s králičím masem

salát s králičím masem králičí ragú Králík na hořčici YAN_0736

Sledujte osmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 21. října ve 14.20 hodin na Primě.

Foto: TV Prima