Naložte si pikantní pochutiny k masu – Americké okurky

Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.

Neboli nakládané okurkové řezy jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat přerostlé okurky. Stejně dobré jsou i z mladých cuket.

 

Potřebujete:

2,5 kg omytých okurek

4 cibule

2 lžíce kořenící směsi na zavařování Lako Labeta

100 g cukru

0,5 l octa

1 lžíce Hořčičného semínka Labeta

1 lžička pepře

1 lžička chilli

1 lžička kari koření

 

Pusťte se do toho:

  1. Nejdřív nastrouháme okurky a cibuli na plátky a prosypeme je dvěma lžícemi Laka. Necháme odležet alespoň hodinu, aby pustily šťávu.
  2. Mezitím si připravíme nálev se všech zbylých surovin – ocet, koření a cukr společně 5 minut svaříme (není tedy nutné připravovat ho předem). Bude poměrně ostrý, ale to je naším cílem.
  3. Šťávu z okurek dobře vymačkáme, a napěchujeme je do čistých sklenic. Zaléváme ještě horkým nálevem.
  4. Vždy je nutné sklenice po uzavření ještě sterilovat 20 minut alespoň na 82 stupňů. Ve směsi koření je možné hodně experimentovat, ale lák by měl být vždy hodně pikantní – po odležení zjemní.

 

Foto: Labeta