Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.
Neboli nakládané okurkové řezy jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat přerostlé okurky. Stejně dobré jsou i z mladých cuket.
Potřebujete:
2,5 kg omytých okurek
4 cibule
2 lžíce kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
100 g cukru
0,5 l octa
1 lžíce Hořčičného semínka Labeta
1 lžička pepře
1 lžička chilli
1 lžička kari koření
Pusťte se do toho:
- Nejdřív nastrouháme okurky a cibuli na plátky a prosypeme je dvěma lžícemi Laka. Necháme odležet alespoň hodinu, aby pustily šťávu.
- Mezitím si připravíme nálev se všech zbylých surovin – ocet, koření a cukr společně 5 minut svaříme (není tedy nutné připravovat ho předem). Bude poměrně ostrý, ale to je naším cílem.
- Šťávu z okurek dobře vymačkáme, a napěchujeme je do čistých sklenic. Zaléváme ještě horkým nálevem.
- Vždy je nutné sklenice po uzavření ještě sterilovat 20 minut alespoň na 82 stupňů. Ve směsi koření je možné hodně experimentovat, ale lák by měl být vždy hodně pikantní – po odležení zjemní.
Foto: Labeta