V nakladatelství Jota právě vychází novinka z ediční řady Populárně naučná: William Davis – Život bez pšenice. Praktický a provokativní návod, jak zhubnout a uzdravit se. Víte, že po snědení dvou krajíčků pšeničného chleba vám stoupne krevní cukr víc než po dvou polévkových lžících čistého cukru?
Od zavedení stravovacích směrnic v 70. letech, které vyzývaly k omezení příjmu tuků, jsme byli svědky podivného jevu: Američané neustále tloustli, postonávali a měli ještě větší sklony k cukrovce než dřív. Kardiolog William Davis se to rozhodl risknout a naordinoval více než dvěma tisícům svých pacientů režim bez pšenice. Když pak viděl, jaké to mělo mimořádné výsledky, dospěl ke znepokojivému závěru: Není to tuk, není to cukr, ani náš pohodlný životní styl, co je příčinou epidemie obezity v celé Americe – je to pšenice.
Ve své knize Život bez pšenice autor odhaluje pravdu o moderní pšenici a rozebírá její historickou roli v lidském jídelníčku. Už to není ta vydatná základní potravina, kterou naši předci pěstovali pro svůj chléb vezdejší; dnešní pšenice byla geneticky změněna tak, aby výrobcům potravin přinesla největší výnosy za cenu nejnižších nákladů. Dosud neškodná obilnina se tak proměnila v nutričně ochuzenou, ale jinak všudypřítomnou ingredienci, která zvedá krevní cukr ještě drastičtěji než běžný stolní cukr a vyvolává závislost, kdy se jako na tobogánu střídají cykly hladu, přejídání a únavy. Doktor Davis si posvítil na tloustnutí a hromadění tuku ve všech tělesných partiích a také na celou řadu nepříznivých zdravotních účinků: od cukrovky přes srdeční choroby až po imunologické a neurologické poruchy, jako je celiakie, revmatická artritida a demence. A konečně předkládá přesvědčivé argumenty pro úplné odstranění pšeničných výrobků z našeho jídelníčku, spolu s doporučeními, jak si tento přechod usnadnit a nesklouznout zase zpátky k dřívějším návykům.
Kniha Život bez pšenice, postavená na dlouholetém klinickém výzkumu a studiích jednotlivých mužů a žen, kteří se rozloučili s pšenicí a úplně tím změnili svůj život, nabízí velmi poučný pohled na důvěrně známou potravinu a poskytuje návod, jak se uzdravit a nadobro se zbavit přebytečných kil.
Život bez pšenice
autor: William Davis
Originální název: Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health
Přeložil: Jan Kozák
brožovaná vazba, 336 stran, cena: 298,- Kč
O autorovi:
William Davis, MD, je preventivní kardiolog, který propaguje život bez pšenice a tímto svým unikátním postojem přispívá nejen k prevenci, ale k úplnému odstranění srdečních chorob. Je medicínským ředitelem Track Your Plaque, internetového preventivního programu srdečních nemocí, a často přispívá do národních publikací a na webové stránky o zdraví. Žije se svou ženou a třemi dětmi ve Fox Pointu ve Wisconsinu a v jeho spíži nenajdete žádné buchty ani koblihy.
Bestseller The New York Times.
V Kanadě a USA se prodalo 200 000 výtisků a doposud se prodává kolem 3 000 kusů týdně.
Opravdové příběhy mužů a žen, kteří podle plánu dr. Davise vysadili pšenici a po pár týdnech na vlastní kůži zažili obrovské pozitivní změny ve svém životě.
Velmi praktická příloha uvádí celou řadu podnětných receptů pro usnadnění přechodu na život bez pšenice.
Kniha zaujme všechny, kdo se snaží zhubnout a žít zdravě, ale i ty, kteří trpí celiakií a dalšími metabolickými potížemi.
Nejnovějším propagátorem bezlepkové diety se stal nejlepší tenista současnosti Novak Djoković. Za fenomenální úspěch v sezóně 2011 (triumfy na Australian Open, Wimbledonu a US Open a titul Hráč roku dle ATP) vděčí přechodu na stravu, která neobsahuje lepek.
Foto: Nakladatelství Jota