Slovo »dobroty« je v tomto případě opravdu na místě. Autorky vymazlily své recepty k dokonalosti zejména ve dvou směrech – v jednoduchosti a ve vzájemných kombinacích. Zdá se, že některé recepty jsou výsledkem několika pokusů, z nichž nakonec vyšel ten nejlepší jako vítěz. A jsem si jista, že ty zdánlivě neúspěšné variace vám někde v podvědomí naskočí také. Nebo přijdete na své vlastní nápady. A že je vyzkoušíte. Některé ingredience se dají zaměňovat – typ ovoce, typ zeleniny, koření – a rázem máte každý z těch 36 receptů rozvětvený do mnoha dalších nápadů.
Základní kámen tvůrčího vaření
Když jsem uvažovala, v čem je základ této kuchařky, tak mi kupodivu vůbec nešlo na mysl to, že jde o bezmasé recepty, ale spíše obdivuhodný výběr základních surovin, jejich kombinací a drobných vylepšení, které mají ale obrovský efekt. Jogurtové dresinky, rozemletá špalda, která v ďábelských toustech nahradí maso, nazdobené lívance z pohankové mouky, sýr halloumi tvořící šťavnaté srdce lasagní nebo jen skvělý nápad vařit brambory v maximálně osolené vodě až nadoraz a zbyde vám jen suchý hrnec a solí ojínělé brambory s vůní moře a ohníčku.
Základem této kuchařky je totiž pochopení chutí, vůní a vzájemných kombinací. Oceníte roli ořechů, které se nakonec dají dát úplně všude a parádně oživí chuť. Do horké polévky, do salátu nebo třeba do řepového carpaccia. A rozjetá s touto kuchařkou bych se nebála jimi posypat i špízy z grilované zeleniny.
Nejen pro vegetariány
Kdo ocení recepty a navnaděné vaření? Nejen vegetariáni, ale i ti, kdož dodržují dělenou stravu, když sem tam zamění potravinu nebo ji nahradí některou z vhodné skupiny… ale také masožravci, protože spousta jídel se dá udělat i s masem nebo použít jako přílohu k připravenému plátku masa.
A možná vás to navnadí i k různým změnám.
Koupit si dýňový olej a nahradit jim olivový v salátech.
Zkusit více pracovat s celozrnnou nebo špaldovou moukou, která je přátelštější k našim střevům zatíženým lepkem.
Ochutnat tandoori.
Zařadit aktivně do jídelníčku a vaření ovesné nebo mandlové mléko…
Nebo třeba použít růžičkovou kapustu jako náplň do pečeného slaného koláče. Tady je recept:
Slaný koláč z růžičkové kapusty
1 balení listového těsta, 500 g růžičkové kapusty, 2 lžíce nasekaných brusinek, 6 lžic vlašských ořechů (opražených), 200 g creme fraiche (resp. zakysané smetany), 2 vejce, sůl, pepř, muškát, 200 g gorgonzoly, citronová šťáva
Očištěné kapustičky 5 minut povaříme a pak zchladíme studenou vodou.
Listové těsto rozprostřeme do keramické formy, kterou jsme předtím vypláchli studenou vodou, a na okraji povytáhneme. Na dno naklademe brusinky a vlašské ořechy a přidáme kapustičky.
Smetanu, vejce a rozmačkaný sýr rozmixujeme, ochutíme a nalijeme na obložený koláč.
Pečeme asi 40 minut při 200 °C, až tekutá náplň ztuhne.
Hotovo – a já bych se vůbec neostýchala přidat pořádnou dávku chilli koření, protože to si se smetanou a kapustičkami parádně rozumí!
Foto: www.synergiepublishing.com