Martina Adamcová: V Kanadě bývám obsazovaná do rolí Východoevropanek

Dnes ve VIP Prostřeno! Uvaří hned dvě osobnosti. Novinářka, která na sebe upozornila nekompromisním razantním stylem – Barbora Tachecí neváhá otázku položit tolikrát, než dostane odpověď. Dnes má svůj pořad na Prima family, kde zpovídá nejen politiky, ale i osobnosti veřejného života. Bude velmi zajímavé vidět tuto »zuřivou reportérku« jako kuchařku a hostitelku. Po ní uvaří herečka a producentka Martina Adamcová. Žije v Kanadě a proslavila se hlavně jako vojanda Babinčáková z Tankového praporu.


Herečka Martina Adamcová žije v Kanadě a prý bývá obsazována hlavně do rolí Francouzek a Východoevropanek. Kam pozve hosty? Do svého dávného domečku na venkově, tak trochu skanzenu z dob socialismu, kde má suvenýry z cest a kuchyňku z osmdesátých let. Poklady a vybavení domečku Osmanovi připomínají dobu, kdy přijel do Čech. I když by si všichni přáli českou kuchyni, hostitelka uvaří francouzskou večeři s kanadskou inspirací.
„Dámy a pánové, tohle je bomba, už jsem to neměla dlouho, a když se to umí, tak je to skvost,“ rozplývá se nad menu Barbora Tachecí, která už má vaření šťastně za sebou. Po jednohubkách s kozím sýrem a lososem, kterého v Kanadě konzumují ve velkém, následuje terinka s jedlými květy a jehněčí kýta s francouzskými brambory zapečenými ve smetaně. A dezert bude americký, banánový. „Martina by mohla být dobrá kuchařka,“ myslí si Karel Vágner, „protože s velkou chutí papá.“ Jenže herečka vaří málo, nesnáší mytí nádobí ani čištění zeleniny. A na to právě čekají brambory, salát i zelené fazolky.


„A k salátu bude bageta, kterou ale nemám,“ uvědomuje si hostitelka. Pomůže soupeřka a přinese s sebou olivové ciabatty, co zbyly od včerejška? Martina bojuje s troubou a pocintá kvůli tomu kuchyni, ale přesto se stihne převléknout do gala a hosty překvapí ve velké večerní. „Hostitelka až příliš připomínala onu nešťastnou Ivanu Trumpovou. Je to něco tak absurdního, až je to krásné,“ ohodnotí její dress code Barbora ve sportovním.


Záhada předkrmu Kir Royal, který se poněkud ztratil v překladu, se vysvětlí, hosté dostanou šampaňské s grenadinou. Selanka ale u romanticky prostřeného stolu nepanuje, hovor neplyne lehce. Kdyby Karel věděl, že se budou u večeře bavit o politice, tak by si dal doma utopence. Nechtěl mluvit ani o vztazích, zato Osmany si troufne na malý psychologický rozbor Báry Tachecí. Ta večer usměrňuje a moderuje, najde se pár ostrých hran.


A všichni si utahují z Osmanyho, který občas zápasí s češtinou i frekventovaným slovem bobr. Komu zachutná voňavý hlavní chod? Voní, ale mohl být teplejší. Kdo uhodne typicky kanadskou ingredienci v salátu? A jak dopadne závod se sekačkami na trávu? Komu zachutná »banální dezert«, rozpůlený banán se šlehačkou? „Hostitelka byla úžasná,“ pochvaluje si Karel Martinu. Ta je naopak nadšená ze starého známého, protože je to vynikající strávník. Ale také masér, jak uvidíme. Která z naprosto odlišných soupeřek dostane nakonec více bodů?

Foto: TV Prima