Byliny, sezónní úroda i tradiční recepty našich prababiček očima známých foodblogerek. Ústředním motivem páté řady Herbáře budou tentokrát biozahrady a lidé v nich. V nové řadě vystoupí řada osobností, jako herečka Tatiana Medvecká, návrhářka La Femme Mimi nebo kuchařka Hanka Zemanová. První z dvanácti nových dílů oblíbeného magazínu se na obrazovkách objeví v neděli 1. října v 18.25 hodin na ČT1.
V České republice roste a běžně se užívá přes dvě stě druhů bylin. A přes sto dvacet z nich Kateřina Winterová s Lindou Rybovou představily v minulých řadách Herbáře. V páté sezóně přidají další třicítku léčivek, ale také zeleninu a ovoce, základy bio zahradničení, a zkrátka vše, co k Herbáři již neodmyslitelně patří. A u plotny uvolní místo bloggerkám a autorkám úspěšných kuchařek.
„I tentokrát diváky provedu svými dalšími pokusy s pěstováním původních odrůd zeleniny a zahradničením podle rad našich předků. Zavařím si a zapeču nejen s Lindou, ale i s mými hosty – Maškrtnicí, Kitchenette, Dědkem kořenářem a spoustou dalších,“ prozrazuje herečka a moderátorka Kateřina Winterová a dodává: „Společně se podíváme za farmáři a ochránci přírody. Zjistíme, jak důležité je pečovat o půdu, o zvířata a druhovou pestrost rostlin. Mám radost, že už popáté mohu konstatovat, že náš slogan ‚Byliny, zdraví, inspirace‘ je naplněn, a že si žije svým vlastním životem.“
Nová řada představí i tipy, jak využít sezónní ovoce a zeleninu, anebo ukáže, jak si vyrobit kvásek pro přípravu chleba. Zdrojem inspirace stále zůstává i období první republiky. U příležitosti oslav 28. října magazín divákům nabídne nové recepty a nápady, které formovaly svět našich babiček a prababiček. „Když jsme před pěti lety začínali, mysleli jsme si, že je téma bylinek, zdravých potravin a ochrany krajiny tím okrajovým. Herbář se ale stal ve svém oboru jedním z nejpopulárnějších pořadů. A nejde ani tak o dvě herečky, co si tak vaří na obrazovce, ale především o jeho hlavní téma, tedy přírodu a zdraví jako komplexní pohled člověka na svět,“ uvádí režisér Jaroslav Včela a pokračuje: „Někdy se tomu říká trvale udržitelný rozvoj, někdy tradice, někdy ekologie, někdy bio. My tomu ale už pět let říkáme Herbář.“ Sérii doprovodí páté pokračování úspěšné kuchařky Vaříme podle Herbáře s přílohou o tradičním a organickém zahradničení.
Foto: TV Prima