Hrdina kuchyně – Švestka

Máme ji rádi v tuhém i tekutém stavu, nasladko i naslano, teplou i studenou, čerstvou i sušenou. Švestka – fantasticky univerzální ovoce. Právě po jejím příběhu budou pátrat Martin Škoda a Marie Doležalová v pátém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 30. září ve 14.15 hodin na Primě.

HK_5. díl_a

Někdy to možná vypadá, že na švestky narazíme kolem každé silnice, ale zdání klame. Doba, kdy jsme byli švestkovou velmocí, je dávno pryč – minimálně sto let. Do té doby ale byla u nás švestka doma, přestože má kořeny někde na Kavkaze. O její expanzi do Evropy se zasloužili hlavně Římané, kteří švestky sázeli cestou, když dobývali nová území. Díky nim se tak toto ovoce dostalo na Balkán, odkud pak během migrací Slovanů doputovalo i do našich končin. Za skutečnou popularitu švestek u nás však vděčíme Karlu IV. Vedle vinné révy byly totiž švestky jednou z jeho pěstitelských priorit, i proto se jim dodnes leckde říká karlátka či kadlátka.

HK_5. díl_c

K přímé konzumaci je švestka ideální. Dodá rychlou energii, cukry, vitamíny, osvěží i povzbudí. Namletými sušenými švestkami se kdysi sladilo a taky se mlsaly místo čokolády. Z rozhodnutí vrchnosti se slivoně sázely i kolem cest, spolu s dalšími ovocnými stromy, aby si v jejich stínu mohli vojáci, kteří táhli krajinou, odpočinout, a hlavně rychle zahnat hlad. Rozmanité použití v mnoha receptech mají švestky dodnes.
Na švestky se v dalším díle vypravíme do ovocných sadů v Synkově u Rychnova nad Kněžnou, kde jsou podle místního sadaře pana Šíly zdejší jižní svahy přímo předurčeny k intenzivnímu pěstování ovoce.

HK_5. díl_d

Švestkové menu Hrdiny kuchyně

  • Tradiční polský bigos se sušenými švestkami
  • Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky
  • Švestkový koláč s mákem
  • Švestková zavařenina s ořechy

HK_kachna se švestkami

Sledujte pátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 30. září ve 14.15 hodin na Primě.

Hrdina kuchyně
Kdo je skutečným hrdinou kuchyně? Přece kvalitní surovina! A jako správný »hrdina« má i ona svůj příběh! S herečkou Marií Doležalovou a kuchařem Martinem Škodou budeme proto nejen vařit, ale vypravíme se i za farmáři! Zjistíme, co obnáší chovat krůty, králíky, ovce, jak vyrobit kozí sýr nebo třeba vypěstovat dýni. Nenechejte se ujít nový lifestylový magazín plný nejen skvělých receptů! Radost z jídla může být totiž o to větší, když víme, z čeho vaříme.

YAN_0736

Foto: TV Prima