S Italem v kuchyni – Pánská jízda u bazénu

Manu se dnes obklopí starými kamarády. Luca, Fabio, Domenico a Aldo také před lety zakotvili v České republice a krajan Emanuele pro ně uspořádá venkovskou brunch party na zahradě u grilu a bazénu. Jak říká, možná ho mají rádi proto, že když oni se baví, on vaří. Dnes to bude ve znamení slaných koláčů a grilovaného masa s vůní citronu, medu a bylinek. Italský kuchař spotřebuje hodně zeleniny, protože jeden z kamarádů je vegetarián. Hostinu pod širým nebem zakončí »osvěžující pití na každý den«. Dozvíme se něco o historii quiche a jakosti sýrů. I to, proč jíst raději biokuře než drůbež z velkochovů. Vzpomínka na rozmarný konec italského léta s hodováním a dováděním u bazénu vás potěší v neděli 23. října v 18 hodin v televizi Prima.


Na první slaný koláč s pecorinem a špenátem Emanuele připraví těsto ze tří vajec, olivového oleje, hladké mouky a mléka, do kterého přidá nasekaný a spařený listový špenát, nastrouhaný ementál a poloměkký ovčí toskánský sýr zvaný pecorino. Tekuté těsto vlije do formy vyložené papírem a peče tři čtvrtě hodiny při 180 stupních Celsia.


Po předkrmu a přípitcích na uvítanou přijde hlavní chod. Vepřové a kuřecí špízy z Abruzza pocházejí ze středu Itálie. Oblast kdysi okupovali Řekové, proto se tam jí i skopové. Manu s kamarádem Aldem z Kampánie naporcují maso z karé a kuřecích prsou na úhledné čtverce. Ty napichují na špejle potřené citronovou šťávou. Při grilování se maso hojně potírá emulzí z oleje, citronové šťávy, rozmarýnu, šalvěje a medu, který krásně zkaramelizuje.


Slavný francouzský koláč quiche pochází z Nancy. Žádná slanina, Emanuele ho upeče pro vegetariána Fabia. Zelenina na bramborový quiche s fazolkami se nejprve trochu povaří, zchladí v ledu a teprve pak upeče v krému ze sýru a smetany a lístkovém těstě. Aby měl koláč italský styl, crème fraîche nahradí mascarpone a pikantní říz dodá nejlepší parmazán. Výsledek servírujeme s tataráčkem z rajčat, která jsme scedili z plechovky, dochutili bazalkou, tymiánem, petrželí, olivovým panenským olejem a špetkou soli a chvíli nechali odstát v lednici.


Osvěžující koktejl na závěr je překvapivou variací nízkoalkoholického long drinku, protože k němu můžeme využít rulandské šedé. Nejprve dáme do sklenice ledovou tříšť, lžíci cukru, mátu, dvě kolečka kůry zbavené limetky a pořádně promícháme. Nakonec přilijeme vodu a teprve v samém závěru víno. Na zdraví – salute!

Foto: Prima