Prostřeno! – Pražské speciality a tantrická uhlířina na Kladně

Tento týden nás hostí Pražáci a ve finále si odskočíme na Kladno. Sestava je netypická, muži jsou v tvrdé přesile: uvaří čtyři chlapi a jedna dáma. Úkolem týdne jsou místní speciality – jak si s nimi hostitelé poradí? Jsou to sympaťáci, tihle Pražáci, mezi nimiž je i jedna čerstvá »náplavka« ze Slovenska a jeden středočeský vegetarián. Jako by si přišli spíš povídat než soutěžit. Dva pánové se momentálně stěhují, proto nepoznáme jejich domovy, ale přechodná útočiště. Michael uvaří v lehce rozkošnickém bytě u kamarádky v Kobylisích a kouč Martin ve svém kladenském studiu, kde vykonává tantrická školení a masáže. DJ Jan a Martin jsou jiná krevní skupina, Slovák Miro hodnotí jídla objektivně, poctivě ochutnává a baví společnost, upřímně působí i trenér Michael, který má s Martinem naopak dost společného. Nepřekvapí, že největším hráčem je uprostřed pánské společnosti Jana. Pátek má grandiózní závěr, který jen potvrdí kladné vibrace celého týdne! Nenechte si proto ujít další zajímavý týden s pořadem Prostřeno!


Pondělí: DJ Jan (25)
Vysokoškolák a DJ Honza umí vystupovat před kamerou, nestydí se, své vaření si pěkně okomentuje. Nedávno se s přítelkyní přestěhovali do celkem luxusního, byť studentského podkroví v Holešovicích. Nepředstírá, že je zkušeným kuchařem. Janovo menu má italský nádech, ale předkrm – linguelle s krevetami – nechutná samotnému hostiteli. Pasta je suchá, možná i nedochucená. Hosté také nenadchnou velké kusy zeleniny v polévce minestrone a nedovařené tvrdé fazole, ale králík na bílém víně je výborný, i když přílohou je pouze vařená brokolice. Lenka ocení úkol týdne. Pražský salát s ovocem, sýrem a šunkou ale chutná nejen jí. Je o čem si povídat, jako by se hosté přišli spíš pobavit než soutěžit o padesát tisíc korun.

Úterý: zápasník Miro (42)
Nepřehlédnutelný Slovák Miro vzbuzuje přirozený respekt. Do Prahy, kde žije s milovanou přítelkyní, se přistěhoval nedávno. Povinný úkol nenápadně zakomponoval do svého menu, »játra Vlasty Buriana« se stanou součástí „hádzaného šalátu“. I když je stolování na sedačce nepohodlné, večer má díky hostiteli příjemnou atmosféra a během zábavy v solné jeskyni, kde se podává i lahodný sušenkový dezert a šampaňské, panuje přímo slavnostní nálada. Tohle se Miroslavovi povedlo! Ale i jídla pojmenovaná podle jeho osmileté dcery. Houbovka v bochníku, kterou se nechal inspirovat od babičky, uspokojí i hladového strávníka. Stejně jako krkovice, americké brambory a salát servírovaný v paprice. Zdenka chtěla taktizovat, ale v téhle partě to prý snad ani nejde. To Jan na kritiku nezapomíná.

Středa: jediná žena Lenka (36)
I když by vdaná dvojnásobná maminka mohla mít před pány náskok, není ani nejlepší hostitelka, ani kuchařka. Lenka doma v tomto směru dost spoléhá na manžela, který prý v kuchyni normálně vykonává přípravné práce. Proto trochu zmatkuje. Vsadila na kachničku s karlovarským knedlíkem a červeným zelím – to se ukáže jako dobrá volba. Už tak jednoznačně nedopadne vývar s nudlemi a přesolený předkrm – pomůže kuřeti v salátu trik s mlékem a zázvorem? Překvapením navíc je »pražská káva« s vaječným koňakem, bohužel i umělá šlehačka k moučníku z ovoce a listového těsta. A na závěr večírku na Černém Mostě nás čeká kapka česko-slovenského veršotepectví.

Čtvrtek: trenér Michael (29)
Svobodný sympaťák Michael, který vaří v Kobylisích v bytě, kde kdysi také žil, sestavil své menu podle momentálních chutí. S výběrem povinného receptu nejvíc potěší milovnici brambor Lenku. I on bohužel přesolí předkrm – »lososové variace« se skoro nedají jíst. Míšova oblíbená fazolová polévka je pro většinu soupeřů »fakt hustá«, ale vegetarián Martin si libuje. Rizoto s krkovičkou uspokojí milovníky masa i příloh, jen pro Honzu je rýže příliš »al dente«. Perlou menu je dezert s řeckým jogurtem a ovocem. Fondány nejsou fondy ani bonbony, jak si myslí muži, ale povedené čokoládové bábovičky. Michael sklidí kritiku za prostírání, s úpravou stolu se nepáře a Honzovi se nelíbí fleky a rýhy na stole. Chvilka s jógou by se hodila do kanceláře, ale hluboké předklony po hlavním chodu by nemusely dobře dopadnout. Bude to pro všechny opravdu zábava?

Pátek: vegetarián Martin (27)
Nejen jídlem živ je člověk. V Martinově studiu se v závěru opravdu povzneseme. V každém pokoji má oltář, dokonce nechybí místnost pro soukromé tantrické rituály. A protože jsme na Kladně, Martin musí v improvizované kuchyňce připravit i nějakou zdejší pochoutku. A pro Mira je lidová uhlířina z knedlíků, cibulky, brambor, kysaného zelí a sójových párků nejlepším chodem celé vegetariánské hostiny. Oficiální předkrm – grilovaný kozí sýr s červenou řepou, medem a pekanovými ořechy – ani milovníkovi aromatických sýrů moc nechutná. Masa se nedočkáme, ale škvarků ano. Dýňových. Zaujme avokádový creme bruleé, podáváný v mističce z vydlabané slupky s cukrovou krustou, dozvíme se, co je tempeh, většina poprvé ochutná batáty v pyré. Jak se budou soupeři chovat po vyšperkované afrodiziakální večeři podávané na krásných talířích? Altruisticky…
Nevěříte? Přesvědčte se v dalším Prostřeno! z Prahy a okolí. Od pondělí 2. prosince v podvečer na Primě.

Foto: TV Prima