Prostřeno! – Mladí, klidní a chladní hráči z jihu Moravy

Tentokrát to v Brně bude trochu nuda. Tohle že jsou bodří Jihomoravané? Zklamou všechny, co se těší na slivovičku, tradiční pohostinnost, muziku a prohýbající se stoly. Diváci, kteří milují taktizování a hru si ale první premiérový týden nového roku s oblíbeným Prostřeno! užijí. Takový Radim se ani netají tím, že trocha přetvářky a hry mu za 50 000 korun určitě stojí! A to ho všichni měli za sympaťáka týdne. Nakonec ještě urazí nejmladší Sylvii, která už od pondělí všem pije krev, jak je vybíravá. Každý něco nejí, ale pak to klidně použije ve svém menu – v tom jsou Brňáci a spol. nedůslední. Také se trochu potýkají s příbory, občas si vrátí špinavé skleničky a chválí sporadicky – spíš jen v rámci strategie. Jako nejlepší bavič se překvapivě předvede imitátorský talent Pavel, kterému jde náš prezident mnohem lépe než vlastní vaření. Tahle pětka se už asi nikdy nesejde, nakonec se ale bude muset podělit! A jak se popasuje s úkolem týdne – slavnostními jednohubkami? Uvidíte od pondělí 20. ledna v tradičním čase na Primě.


Pondělí: imitátor Pavel (33)
První hostitel zaujme svým lidským příběhem a sbírkou budíků po dědovi, která zbyla babičce, s níž bydlí. Své vaření zábavně prokládá imitátorskými výstupy. Zvolí si nějakou scénku i pro svoji zábavu? Přestože Pavel údajně vaří od čtrnácti let, poněkud zmatkuje a jako kuchař nepřesvědčí. Něco mu zkomplikuje babička, která si odnesla játra na knedlíčky a někam schovala srnčí hřbet na vaječnou tlačenku. Vnouček musí improvizovat. Ovšem nedat do vaječné tlačenky vejce, je výkon hodný Felixe Holzmanna, kterého má Pavel také na repertoáru. I jako hostitel má mezery – nádobí je upatlané, víno nevalné jakosti, ubrousky podle Radima snad pocházejí z veřejných WC. O hosty se moc nestará, styl servírování falešné svíčkové z vepřového připomíná závodku a tvarohové tiramisu zase moučník ze školky.

Úterý: italofilka Sylvie (20)
Nejmladší Sylvie miluje Itálii, kde několik let žila a pracovala. Má italského přítele, vařit ji učila italská sousedka, nikoho proto nepřekvapí, že si zvolila italské menu. Na předkrm budou pomazánky z avokáda a tuňáka, jako povinný bonus italské jednohubky s mozzarellou a rajčetem. Polévka chybí, občas i příbory a lžičky. Na druhý chod budou těstoviny – jednou pasta s domácím pestem a podruhé pravé italské lasagne. Jako hlavní jídlo hosté dostanou italské karbanátky s pečenou zeleninou a nakonec italský koláč, kam přijdou mleté lískové oříšky a pikantní zavařenina. I zábava bude italská – vlastnoruční pečení pizzy v pizzerii. Jen ten italský temperament a srdečná zábava nějak pokulhávají za jídlem, které je určitě lepší než včera u Pavla.

Středa: maminka a občasná barmanka Eva (31)
„Eva je taková jednoduchá Češka,“ myslí si Sylvie, která od dvojnásobné maminky a asi nejzkušenější kuchařky týdne čeká v rodinném, vesnickém domě klasické menu a pořádný nášup. A dočká se… Silvestrovské jednohubky s klasickou oblohou doplní nakládaný hermelín s mandarinkami, což je poněkud zvláštní kombinace. Pórkový krém potěší tousty ve tvaru srdíček, následuje velká porce šťavnatého plněného vepřového v podobě »starostova měšce«. (Pro Sylvu výjimečně z kuřecího masa.) Šťouchané brambory jsou podle Radima katastrofa, Libor má opačný názor. Chlapci také celý večer řeší čerstvé a kompotované ovoce, až z toho hostitelka – levačka – poplete příbory. Kdo nejvíc taktizuje? Pobaví soupeře složité jazykolamy?

Čtvrtek: cateringový manažer Radim (27)
Estét Radim pozve soupeře do svého retrobytu, kde žije s přítelem, a protože pracuje v cateringové firmě, soustředí se na kvalitní suroviny. Připravil rádoby zážitkové moderní menu, něco se ztratilo v překladu, takže hosté občas tápou, co jedí. Od Radima tak nějak všichni čekají perfektní výkon. Předkrm ve stylu finger food je opravdu pestrý a chuťově bohatý. Mine se efektní servírování miniporcí účinkem, nebo první chod hosté ocení? A poznají, z čeho je hlavní chod, francouzská specialita? Komu bude připadat maso vysušené? Pobaví soupeře ochutnávka poslepu, kde nebude chybět ani tvrdý alkohol? Navzdory dobrému jídlu si řeknou u stolu pár nepříjemných věcí. Spraví to sladký jablečný koláč?

Pátek: »manažer života« Libor
Poslední hostitel ze Slovácka začne stylově: hosty uvítá v kroji a s domácí pálenkou. Libor si ale zakládá na zdravé kuchyni a červenou řepu podává hned dvakrát! Jednou jako carpaccio z marinované řepy a tvrdá řepa kupodivu chutná Sylvii, které jinak nechutná skoro nic. A potom ve formě polévky, kam přidá i bazalku a rajčata, ačkoli je údajně nejí. Libor a Radim jsou na sebe jako pes a kočka, po včerejšku má Radim Liborovi co vracet. Takže uvidíme spor o pyré, které hostitel podává k pomerančovému lososu – údajně bez chuti. Zachrání to Pavel svým imitátorským talentem? Koho rozesměje? Jak dopadne závěrečný úkol týdne? Výborně – originální nápad obohatí Liborův žloutkový krém. A měl by být hodně sladký, protože Radim své soupeře vůbec nešetří, a Sylvii dokonce rozpláče… Dívejte se už od pondělí 20. ledna v podvečer na Primě.

Foto: TV Prima