Prostřeno! – Mladí a celkem klidní Pražáci

Další Prostřeno! se odehraje v Praze a středních Čechách. Potkají se samí mladí lidé. Holky jsou v převaze, je mezi nimi i jedna maminka. Podle svého muže je ale trochu »prdlá«, takže milovnice rocku Jana mezi studenty dobře zapadne. Týden zahájí jediný muž Marek řečený Mára. Nastaví docela vysokou laťku. Středočeši a Pražáci se netají, že jdou hlavně po výhře, dokonce plánují i nějaké ty hrátky. Jací taktici se z nich vylíhnou? Sešli se celkem kliďasové, žádní nerváci. Jedlíci to jsou kritičtí a přes své mládí překvapivě tradiční. I když volají po experimentech a specialitách, extrabuřty jim dvakrát nejedou. Na stole se objeví i malá ochutnávka kazašské kuchyně, ovšem nejsilnějším chodem týdne budou moučníky. Uvidíte v dalším vydání kulinářské a hostitelské show Prostřeno! od pondělí 20. května v podvečer na Prima family.


Pondělí: introvert Marek (20)
Marek má krásně vybavenou kuchyni, kde by se mělo vařit jedna radost. Vybral si celkem košaté menu. »Cesta kolem světa« je předkrm o třech chodech. Na sever míří tatarák z lososa – pro jistotu uzeného–, z Mexika pochází plněná tortilla, Itálií se inspiroval salát Caprese. Z Vietnamu je populární polévka Pho Bo. Některé dívky ji kupodivu neznají. Všechny zaujme způsob jejího servírování, ale chuťově neohromí. Na vepřovou panenku se holky těší, je obalená v parmazánu a zapečená v listovém těstě. Bude tak dokonalá, jak vypadá? Hostitel se trochu bojí, jak dopadne suflé a zda rozhýbe zábavu. Marka zaskočilo, že přišly samé dívky. Toho se bál… Není to typický bavič, co sype vtípky z rukávu.

Úterý: benjamínek Dominika (18)
Středoškolačka Dominika, nejmladší účastnice, je vtipná hráčka, která se netají, že by ráda vyhrála. Soupeře uvítá šedesát kilometrů za Prahou ve statku s pecí jako z pohádky. Hosty změna nadchne. Dostane je i tříchodová večeře? Dominika je evidentně šikovná a pracovitá. Sama uhněte listové těsto, udělá dva záviny s různými náplněmi a salát mungo s vejci. Netuší, že dva z hostů vejce natvrdo nejí! Hlavní chod »talian pork« zamotal hlavu jen Janě. Ostatní tuší, že bude vepřové, pravděpodobně s rajčaty a sýrem. Pro chlapy se kromě kotlety podává také krkovice, jenže Marek prorostlé maso nerad. Zato Jana si pochutná. Jaký bude medovníček podle receptu spolužaččiny maminky? Trochu opilý rumem. Kdyby se mohl přes noc rozležet, byl by ještě lepší. Kdo má rád a kdo nemusí country? Marek evidentně trpí – živý zpěv a tanec nejsou jeho parketa.

Středa: Kazaška Ira (21)
Do Braníka pozve ve středu hosty vysokoškolačka Ira, která u nás žije už patnáct let, takže nemá vůbec žádný akcent. Připraví čtyři chody. Hosté od ní čekají pár národních jídel. Čeho se dočkají? Příjemného bydlení, protože rodiče Iry „jsou vynalézaví a všechno si umí udělat sami“. Hutné polévky soljanky, která obsahuje maso, uzeninu, houby, okurky a překvapivě i olivy. Nikoho nenadchne. První chod – slaný muffin – chutná. Největší úspěch má ale losos. Naštěstí pro Iru se sešli milovníci ryb, jinak by jí to už přišlo opravdu líto. A co dort-ořech? Někomu připadá úžasný, někomu nepovedený, každopádně je zvláštní. Jana si opět pochutná, protože zbožňuje sladké. Zato hry s počítačem ji nebaví. Začne dnes Mára taktizovat, splní své hrozby, nebo je na to moc hodný?

Čtvrtek: manikérka a maminka Jana (27)
Jana miluje rock a červeno-černou kombinaci. V její ložnici to vypadá trochu jako v pekle. Pekelná ale její večeře nebude, i když úvodní husí paštiku by si většina hostů klidně odpustila. Proč? Do vysvětlování se trochu zamotá Bára, která kromě paštiky nemusí ani mastné vývary a růžové maso. Všichni se můžou utlouct po Janiných domácích houstičkách. Vývar je povedený, panenka má skvělou brusinkovou omáčku, jinak se ale názory na hlavní chod a tuhost či propečenost masa různí. Uprostřed týdne se odehraje uvolněný večer, dojde na kreativní zábavu a tak trochu i na návrat do dětství.

Pátek: divadelnice Barbora (25)
Bára studuje, učí jazyky a má spoustu kulturních zájmů. A také nový dům, který si pořídili s přítelem. Soupeřkám trochu zamotá hlavu. Ke všemu Bára dobře vaří. Holky jí ale nevěří, že je »tak hodná, jak se dělá«. Spíš si myslí, že je neupřímná. Všichni si pochutnají, protože kachní plátky s bylinkovým nokem vyjdou, jak mají, i když parní trouba kuchařce trochu zamotá hlavu. Také telecí medailonky na portském víně a pečené brambory s rozmarýnem a polníčkový salát dopadnou na jedničku. Kamenem úrazu je jen mrkvový krém. A asi i hostitelka sama, protože Jana radši zalže, než by soupeřku pochválila, přestože se jí dělají boule za ušima. Nakonec to stejně nevydrží, krém z mascarpone a bílé čokolády je totiž důstojnou sladkou tečkou.

Foto: TV Prima