Ano, šéfe! – V táborské Pintovce šéf kumuluje funkce

Umíte si představit Zdeňka Pohlreicha jako houbaře? Ne? Přesto se ve slamáku a s košíkem blíží lesní cestou k táborské výletní restauraci Pintovka, kde proběhne jeho další záchranná mise. Restaurace je to krásná, ale tak trochu navrch huj a vespod fuj, nebo podle šéfovy maminky – hlava napomádovaná, nohy smrděj. Majitelé, manželé Vandasovi, tady měli před dvanácti lety svatební hostinu, teď si tu »užívají« jako podnikatelé. Restaurace není zisková. A není divu, když má nižší marži než supermarket. Jak vypadá výdělečný podnik, šéf názorně předvede na balené bagetě. Suchá alarmující čísla a procenta vystřídají dva komické výstupy: zábavný houbařský rychlokurz a improvizovaná svatba v Pintovce – překvapení pro majitele, které po dvanácti letech znovu oddá sám šéf, jenž si rozšířil kvalifikaci. Jak to v Táboře nakonec ale dopadne a zda podnikatelský pár dostane hvězdičku, uvidíte až ve čtvrtek 29. září ve 21.20 hodin v televizi Prima.


Pintovka – umělecký dojem za jedničku, ale »povinná jízda« špatně. Alespoň tak to hodnotí šéf po ochutnávce pstruha, který je samé sádlo, a po mizerné mexické tortille, která nemá v táborské lesní restauraci co dělat, zejména když stojí stejně jako výborná svíčková s karlovarským knedlíkem. Úhledná restaurace nemá moc reprezentativní zázemí. Tekoucí friťák »pamatuje Švédy na mostě«, lednice »socík«, o pořádku a hygieně v kuchyni také škoda mluvit. Porce ale nejsou ke snězení, kuchař je opravdu přející, zato účetní bilance frustrující. Restaurace nevydělává, i když lidé chodí, na obědy dojíždějí i lidé z města a pořádají se tu svatby.


Vandasovi nejsou z oboru, paní vystudovala přírodovědeckou fakultu, osmatřicetiletý majitel pracoval většinu života jako grafik a DTP operátor v bratrově reklamní agentuře. Před více než dvěma lety začali provozovat restauraci, kde měli kdysi svatební hostinu. Nyní v ní pátrají po pověstné žábě na prameni. Šéf zhodnotí jídelní lístek, nařídí úklid kuchyně, srovná personál, hlavní kuchař totiž nevychází s majitelem. Toho ale taky neušetří. Navlékne ho do zástěry a pošle ho do kuchyně, ať si to zkusí, když už je ten restauratér. Shodnou se kuchař Mirek a majitel aspoň u společné práce? Jak vychovat manažera? Jak osvěžit suroviny, které často pocházejí z narvaného mrazáku?


Zdeněk a majitelka navštíví zahradnictví, odkud by si šéf snad odnesl úplně všechno, kdyby mohl! Hlavně bylinky, ty ozelení stávající menu. Nařídí vážit a kontrolovat porce, které prostě nesmějí přesáhnout předepsanou gramáž, jinak se Vandasovi nikdy nedopočítají. V kuchyni se totiž neuvěřitelně plýtvá. Hospodský evidentně musí umět víc než jen nafouknout hrad pro děti. A když už má zahrádku, má si jí hledět, protože »zahrádka prodává restauraci«. Jak dopadnou nadšení amatéři při šéfově návratu? Udělali kus práce, kterou dostali za úkol? A hlavně – naučili se počítat a kontrolovat, zda jim »zbývají nějaké škvarky«?

Co od šéfa zaslechnete
„Toho tady je, jak když plivne do Stromovky a zavře vrata!“
„Hlava napomádovaná, nohy smrděj…“
„Nejrozšířenější české koření je strouhanka.“

Foto: TV Prima