Jitka Pagana: Nechci se srovnávat s panem Pohlreichem, protože on je »persona grata«

Televize Prima od 12. listopadu nasazuje na pondělní večery pořad Ano, šéfová!. Rodinné duo Pagana, matka Jitka a syn Santo, převzali pomyslnou štafetu po Šéfovi Zdeňku Pohlreichovi, který českou gastronomii posunul o pořádný kus dopředu. Jitka a Santo se budou věnovat nejen kuchyni, ale také chodu restaurace, obsluze a mezilidským vztahům. Na řešení všech problémů vyrážejí originálně vybaveni humorem, německou precizností a italskou pohostinnosti.

Ano, Sefova! (6)

Paní Jitko, přebíráte pořad po Zdeňku Pohlreichovi? Cítíte trému, zodpovědnost, bojíte se srovnání?

Já se nechci, a ani nemůžu srovnávat s panem Pohlreichem, protože on je »persona grata«. Ano, šéfe! dělal deset let a lidé ho mají vyrytého v mozku. Já jsem prostě někdo jiný.

V čem bude pořad jiný?

Koncept pořadu je stejný, ale odlišnosti tam určitě jsou – už v tom, že ho moderujeme dva, matka a syn, probíhá mezi námi dialog. Místy je to legrační, můj syn se narodil v Německu, češtinu si přivlastnil teprve tady, takže pochopitelně z něj občas vypadne slovo, až dostaneme záchvat smíchu.

Ano, Sefova! (7)

Jitko, jak jste se dostala ke gastronomii?

Původně jsem se sice vyučila prodavačkou, ale v jednadvaceti jsem se provdala do Německa, kde můj manžel vlastnil hotel. Tam jsem poprvé nakoukla do gastronomie a už u ní zůstala. Můj druhý manžel byl Sicilan a také měl restauraci, takže naše dvě děti už se do oboru narodily. Santo má gastronomii vlastně v krvi.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a pití?

Z jídla to bude králík s bramborovým knedlíkem a špenátem od mojí maminky. A vlastně i ovocné knedlíky. K pití pak prosecco na led.

Čím se v gastronomii řídíte?

Člověk by měl zůstat věrný svému stylu vaření a používat suroviny té nejlepší kvality. Nejdůležitější ale je vařit s láskou.

Ano, Sefova! (8)

Proč jste se z Německa vrátila do Prahy?

Můj manžel chtěl zkusit podnikání i tady, tak jsme se přestěhovali. Podnikání nakonec nešlo podle jeho představ, tak odešel. Já se ale nerada vzdávám, tak jsem po naší první restauraci v Karlíně otevřela ještě Ristorante Pagana v centru. Teď to bude dvanáct let…

Jak při vedení restaurace zvládáte natáčení?

Mám obrovské štěstí na skvělý personál, který restauraci bez problémů zvládne vést, i když jsem zrovna na natáčení. A nabídka Primy mne potěšila, navíc jsem do toho mohla jít i se Santem.

Foto: TV Prima