Sezóna dýně je za dveřmi a brzy bude tato chutná zelenina k dostání za nízký peníz na všech pultech řetězců, na farmářských trzích i v bedýnkách. Využijte tuto sezónu naplno a objevte nové chutě. Ne každý má ale nápad, co z této nasládlé zeleniny uvařit. Ve spolupráci s La Formaggeria Gran Moravia vám proto přinášíme tip inspirativní recept.
Potřebujete:
500 g lasagne
1 kg očištěné a semínek zbavené dýně
2 stroužky česneku
zeleninový vývar
extra panenský olivový olej
několik snítek rozmarýnu
50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia
sůl
pepř
Na bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
2 dcl mléka
50 g strouhaného sýru Gran Moravia
muškátový oříšek
(Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.)
Pusťte se do toho:
- Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky.
- Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno.
- Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.
- Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
- Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia.
- Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem.
- Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni.
- Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně.
- Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.
Více infa: www.laformaggeria.cz
Foto: www.laformaggeria.cz