Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.
Potřebujete:
na »růžový květák«
1 střední květák
3 dcl červeného vinného octa
2 dcl vody
3-5 lžic cukru
2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
2 plátky červené řepy
na »žlutý květák«
1 střední květák
3 dcl jablečného octa
2 dcl vody, 3-5 lžic cukru
2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička římského kmínu
Pusťte se do toho:
- Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat.
- Rozeberte květák na malé růžičky.
- Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi »růžovou« nebo »žlutou«. V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování Lako a hořčičná semínka, případně další koření.
- Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně, pokud je květák povadlejší. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Je třeba nechat květák takto lehce »dojít« v horké vodě, aby byl pak tak akorát křehký.
- Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin.
- Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená.
- Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce.
- Květák lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.
Foto: Labeta