Naložte si pikantní pochutiny k masu – Cuketová čalamáda

Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.

Potřebujete:

1 lžíce slunečnicového oleje

2 velké cibule

8-10 stroužků česneku

2 kapie nebo slovenské papriky

1 větší cuketa (cca 1 kg)

5 masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat

5 polévkových lžic rajčatové passaty

5 polévkových lžic worcestrové omáčky

1,5 dl červeného vinného octa

1 balíček směsi k nakládání Lako Labeta

125 g krystalového cukru

 

Pusťte se do toho:

  1. Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky.
  2. Cuketu nastrouhejte nahrubo.
  3. Papriky a rajčata pokrájejte.
  4. Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání.
  5. Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát.
  6. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.
  7. K zelenině přidejte passatu a také zálivku.
  8. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání.
  9. Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut.
  10. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
  11. Nezapomeňte si čalamádu vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

 

Foto: Labeta