Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.
Potřebujete:
1 lžíce slunečnicového oleje
2 velké cibule
8-10 stroužků česneku
2 kapie nebo slovenské papriky
1 větší cuketa (cca 1 kg)
5 masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat
5 polévkových lžic rajčatové passaty
5 polévkových lžic worcestrové omáčky
1,5 dl červeného vinného octa
1 balíček směsi k nakládání Lako Labeta
125 g krystalového cukru
Pusťte se do toho:
- Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo.
- Papriky a rajčata pokrájejte.
- Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání.
- Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát.
- Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.
- K zelenině přidejte passatu a také zálivku.
- V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání.
- Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut.
- Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
- Nezapomeňte si čalamádu vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.
Foto: Labeta