Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.
Potřebujete:
1 balíček kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
700 g broskví
1 cibule
1 stroužek česneku
1 jalapeňo paprička
150 g Třtinového želírovacího cukru Labeta
celý římský kmín
celá semínka koriandru
čerstvě mletý pepř
kůra a šťáva ze 2 limetek
Pusťte se do toho:
- Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno.
- Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme.
- Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru.
- Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru.
- Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne.
- Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.
Foto: Labeta