Naložte si pikantní pochutiny k masu – Broskvové chilli chutney

Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.

Potřebujete:

1 balíček kořenící směsi na zavařování Lako Labeta

700 g broskví

1 cibule

1 stroužek česneku

1 jalapeňo paprička

150 g Třtinového želírovacího cukru Labeta

celý římský kmín

celá semínka koriandru

čerstvě mletý pepř

kůra a šťáva ze 2 limetek

 

Pusťte se do toho:

  1. Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno.
  2. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme.
  3. Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru.
  4. Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru.
  5. Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne.
  6. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.

 

Foto: Labeta