Mirabelkový džem s vánočním kořením

Co s košíkem mirabelek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou jedlých vánočních dárků už v létě? Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád.

Co potřebujete:
1 kg mirabelek (nebo zralých sladkých špendlíků)
300 g třtinového cukru
Ovocný pektin Labeta
šťáva z jednoho citrónu
1 hvězdička badyánu
5 ks hřebíčku
2 kousky celé skořice.

Pusťte se do toho:
1. Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka.
2. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek.
3. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila.
4. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.

Naše tipy:
• mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.
• díky badyánu, skořici a hřebíčku má džem lehce vánoční chuť. Ozdobená sklenička tak může posloužit jako skvělý vánoční dárek
• jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády)

Tip na produkt: Ovocný pektin
• citrusové zahušťovadlo pro domácí džemy a marmelády
• 100% rostlinného původu (obsahuje pouze citrusový pektin)
• balení 20 g – vystačí na 1 kg ovoce
• ideální pro kyselejší ovoce
• přirozeně bezlepkový
• cena: 34,90 Kč

Foto: Labeta