Doba přípravy: 20 minut
Teplota: přímý vysoký žár 230-320 °C
Připravte si:
1 bio citron
4 telecí kotlety, každá by měla mít asi 350 g a na výšku 5 centimetrů
hrubou sůl
čerstvě namletý černý pepř
70 ml extra panenského olivového oleje
8 snítek čerstvého tymiánu
Pusťte se do toho:
1. Škrabkou sloupněte 8 tenkých proužků citronové kůry, musí být jen žluté barvy. Potom citron rozřízněte na poloviny.
2. Kotlety naklepejte a z obou stran je osolte i opepřete. Vložte je do zapékací mísy a skropte olejem. V oleji je ještě obracejte, aby byly celé omočené. Pod kotlety i na ně položte proužek citronové kůry se snítkou tymiánu a pak je polijte citronovou šťávou. Zakryjte mísu mikrotenovou fólií a nechte je 20-30 minut marinovat.
3. Mezitím připravte gril na přímé grilování a roztopte jej na vysokou teplotu. V ideálním případě topte dřevěnými špalíčky. Rošt očistěte a naolejujte.
4. Rozložte kotlety na rozpálený rošt a grilujte je 5-6 minut z každé strany na stupeň propečení medium. Každé 3 minuty je přitom otáčejte o 90 stupňů. Díky tomu se na kotletě vytvoří efektní mřížka. Až kotlety obrátíte, položte na každou proužek citronové kůry.
5. Přendejte kotlety na talíře, nechte je 3 minuty jen tak a pak je podávejte.
Zdeněk Pohlreich vaří v televizním pořadu Šéf na grilu každé pondělí po 21 hodině na Primě.
Další recepty naleznete v knize Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha, která právě vyšla.
Foto: TV Prima