Bezové mámení aneb Jablečný džem s bezovými květy

Potřebujete:

Na sirupový základ:

200 g třtinového cukru

800 ml vody

šťáva z 1 citronu

20 bezových květů

Na džem:

1,25 kg oloupaných nakrájených jablek

trocha zázvoru podle chuti

kůra a šťáva z 1 citronu

Želírfix 2:1 Labeta

Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta

kvítky ze 2 velkých bezových květů

 

Pusťte se do toho:

Sirupový základ:

  1. Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni.
  2. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou.
  3. Necháme přes noc louhovat v lednici.

 

Dokončení džemu:

  1. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek.
  2. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu.
  3. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.
  4. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

 

Labeta – tradiční český výrobce z Polabí

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

 

Foto: Labeta