Potřebujete:
Na sirupový základ:
200 g třtinového cukru
800 ml vody
šťáva z 1 citronu
20 bezových květů
Na džem:
1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
trocha zázvoru podle chuti
kůra a šťáva z 1 citronu
Želírfix 2:1 Labeta
Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů
Pusťte se do toho:
Sirupový základ:
- Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni.
- Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou.
- Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu:
- Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek.
- Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu.
- Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.
- Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Labeta – tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
Foto: Labeta