Bageta s rajčatovým pestem, grilovanou zeleninou a sýrem

Vychutnejte si dokonalé spojení grilované zeleniny, rajčatového pesta a sýru Provolone spolu s křupavým pečivem.

Potřebujete:

Ingredience na pesto:

dvě hrsti sušených rajčat (ne v oleji)

dvě hrsti čerstvé petrželky

hrst čerstvé bazalky

hrst piniových oříšků

sůl

kvalitní olivový olej

citronová kůra ze dvou citronů

stroužek česneku

Ingredience na bagetu:

pečivo

cuketa

lilek

sýr Provolone

tymián

rozmarýn nasekaný najemno

sůl

pepř

 

Pusťte se do toho:

  1. Všechny suroviny na pesto společně umixujte do ideální konzistence, množství oleje regulujte podle potřeby. Poté dochuťte solí.
  2. Nyní si připravte bagetu. Nejprve si nakrájejte na tenké plátky lilek i cuketu, posolte a nechte vypotit.
  3. Sýr si také nakrájejte na tenčí plátky.
  4. Zeleninu ochuťte troškou olivového oleje a najemno nasekanými bylinkami (stačí trochu, bylinky jsou hodně výrazné) a dejte ji opéct na gril z obou stran pěkně dozlatova.
  5. Ke konci na gril dejte i předem rozkrojené pečivo, aby se trochu prohřálo.
  6. Pečivo sundejte z grilu a na spodní polovinu dejte lžičku nebo dvě rajčatového pesta.
  7. Navrch poskládejte plátky zeleniny a několik plátků sýra, nakonec přiklopte druhou polovinou pečiva.
  8. Před podáváním můžete ještě nechat zapéct, aby se sýr rozpustil.

 

 

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení. Můžete jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami, ale klidně si ho lze dát i samotný – anebo jej vyudit. A co k němu? Například ogrilovanou i čerstvou zeleninu, hodí se do burgeru či k omáčce…Zajímavé a lahodné spojení je také s melounem, hroznovým vínem nebo čerstvými fíky.

Cena: 26,90,- Kč / 100 g

 

Foto: www.guideline.cz