Vychutnejte si dokonalé spojení grilované zeleniny, rajčatového pesta a sýru Provolone spolu s křupavým pečivem.
Potřebujete:
Ingredience na pesto:
dvě hrsti sušených rajčat (ne v oleji)
dvě hrsti čerstvé petrželky
hrst čerstvé bazalky
hrst piniových oříšků
sůl
kvalitní olivový olej
citronová kůra ze dvou citronů
stroužek česneku
Ingredience na bagetu:
pečivo
cuketa
lilek
sýr Provolone
tymián
rozmarýn nasekaný najemno
sůl
pepř
Pusťte se do toho:
- Všechny suroviny na pesto společně umixujte do ideální konzistence, množství oleje regulujte podle potřeby. Poté dochuťte solí.
- Nyní si připravte bagetu. Nejprve si nakrájejte na tenké plátky lilek i cuketu, posolte a nechte vypotit.
- Sýr si také nakrájejte na tenčí plátky.
- Zeleninu ochuťte troškou olivového oleje a najemno nasekanými bylinkami (stačí trochu, bylinky jsou hodně výrazné) a dejte ji opéct na gril z obou stran pěkně dozlatova.
- Ke konci na gril dejte i předem rozkrojené pečivo, aby se trochu prohřálo.
- Pečivo sundejte z grilu a na spodní polovinu dejte lžičku nebo dvě rajčatového pesta.
- Navrch poskládejte plátky zeleniny a několik plátků sýra, nakonec přiklopte druhou polovinou pečiva.
- Před podáváním můžete ještě nechat zapéct, aby se sýr rozpustil.
Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu
Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení. Můžete jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami, ale klidně si ho lze dát i samotný – anebo jej vyudit. A co k němu? Například ogrilovanou i čerstvou zeleninu, hodí se do burgeru či k omáčce…Zajímavé a lahodné spojení je také s melounem, hroznovým vínem nebo čerstvými fíky.
Cena: 26,90,- Kč / 100 g
Foto: www.guideline.cz