Valérie Zawadská: Jako osmiletá jsem se naučila buřtguláš a dělám ho dodnes

Prima family pokračuje v natáčení dalších dílů pořadu VIP Prostřeno! Tentokrát se u jednoho stolu sešli herečka Jitka Smutná, kterou znají fanoušci seriálu Cesty domů jako Lídu, spisovatelka a novinářka Bára Nesvadbová, herečka Valérie Zawadská a herec Ivan Vyskočil. Jak se jim spolu večeřelo a kdo z nich je nejlepší kuchař, uvidíte na Prima family již dnes večer. A protože dnes bude vařit Valérie Zawadská, položili jsme jí několik otázek.

Kdy jste se naposledy přejedla a čím?
Naposledy jsem se strašně moc přejedla na pětasedmdesátinách naší babičky Jiřinky. Udělali jsme spoustu bramborového salátu a hromadu chlebíčků. Rožnili jsme selátko, já napekla buchty a dorty. Přecpali jsme se úplně všichni.

Sledujete v televizi pořady o vaření? A na které jiné další pořady se díváte?
Během sezony se mimopracovně dostanu k televizi málokdy. Když jsem byla přizvaná do VIP Prostřeno!, dívala jsem se na dva cykly, abych se inspirovala. Pokud mám volný večer, s chutí se podívám na Sběratele kostí nebo na Doktora House. Dřív jsem »povinně« sledovala třeba seriál Dynastie, abych se podívala, jestli tu babu namlouvám dobře. Jinak sleduju ráda zprávy na Primě. A například VIP zprávy považuju za moc dobrý nápad.

Už jste byla na dovolené, nebo se na ni teprve chystáte?
Moje dovolená jsou dva měsíce prázdnin, které si užívám nejen jako herečka, ale také jako kantorka. Trávím je většinou na chalupě a jen občas jezdím do Prahy něco nadabovat.

Které jídlo jste se naučila vařit jako první?
Když mi bylo asi osm, máma měla bouračku a byla nějaký čas v nemocnici. Tak se vařečky u nás doma ujal táta a vzal mě do kuchyně, abych se něco přiučila. Jedno z prvních jídel, která mě naučil vařit, byl buřtguláš. Dodnes ho dělám tak obyčejně a jednoduše, jak mě to táta naučil, a mí tři chlapi doma ho mají moc rádi.

Snědla jste někdy jídlo, o kterém jste si myslela, že byste je nikdy nepozřela?
Kdysi jsem byla na dovolené v Bulharsku a bydleli jsme u jedné moc příjemné rodiny. Synové majitelky domečku nás vzali na lov mušlí, kterým se říká midi. Na první pohled jsem si myslela, že nic takového do pusy nedám, protože vypadají trochu podivně. Když jsem je ale ochutnala, zamilovala jsem se do nich a celý zbytek dovolené jsem si je dávala buď s vajíčkem, pokapané citronem nebo s petrželkou.

Jaká myslíte, že jste kuchařka, a co nejraději připravujete?
Myslet znamená houby vědět, říkala babička, jen používala jiné slovo. Proto si nemyslím, že jsem vynikající kuchařka, ale ani netvrdím, že jsem špatná. Vařím ráda a ještě daleko raději peču. Ať už jsou to bábovky, buchty, bublaniny nebo dorty. Můj oblíbený recept je od mé mámy a jsou to mrkvové šátečky, kterým říkám zkráceně mrkváče. Nejsou moc sladké, ale přesto dobré.

Foto: TV Prima