Kuskus Dagmar Peckové s granátovým jablkem

Je libo kuskus podle Dagmar Peckové? Bramborovou placku à la Libor Pešek? Hvězdy vážné hudby přivítaly do života zpěvem netradiční kuchařku Když vaří múzy. Mezzosopranistka, harfistka, violistka, houslistka, dvě sopranistky a tři dirigenti pokřtili v pražské Galerii Vinohradská 12 kuchařku, která je na českém knižním trhu ojedinělá. Kniha v ušlechtilém provedení Když vaří múzy přináší kromě receptů šestnáct rozhovorů s výraznými osobnostmi klasické hudby. Vydává Verzone ve spolupráci se Smetanova Litomyšl.

Na čem si pochutná operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Radek Baborák, Jiří Bělohlávek, Kateřina Englichová, Marie Fajtová, Jitka Hosprová, Simona Houda Šaturová, Jakub Hrůša, Marko Ivanović, Roman Janál, Ondrej Lenárd, Štefan Margita, Dagmar Pecková, Libor Pešek, Leoš Svárovský, Magdalena Švecová, Ivan Ženatý o jídle a vaření.

Hlavním tématem je vaření, ale nahlédneme také pod pokličku soukromého života umělců. Objevíme, že vztah k jídlu až překvapivě koresponduje s jejich charaktery a s přístupem k hudbě a životu jako takovému. Z obdivovaných postav pódia se nad prostřeným stolem stávají bytosti sympaticky blízké. Zpovídané umělce spojuje jejich účinkování na festivalu Smetanova Litomyšl. Rozhovory doplňují snímky z nezapomenutelných koncertů. Autorkou fotografií pokrmů je Alena Hrbková, patřící ke špičkovým fotografům jídla.
Fotografie: Andrea Filičková (portréty), Alena Hrbková (recepty), František Renza (Smetanova Litomyšl)
Počet stran 240, cena: 399,- Kč

O autorce:
Jitka Novotná je díky moderování koncertů a festivalových večerů známá jako „tvář klasické hudby.” V Českém rozhlasu a České televizi se podílela na vzniku dokumentárních snímků věnovaných významným uměleckým osobnostem, mezi nimiž jsou José Cura, Elina Garanča, Mischa Maisky, Libor Pešek, Rolando Villazón. Pracovní setkání s tuzemskými interprety nejednou vyústila v přátelské vztahy. I díky nim se mohla zrodit autorčina první kniha.
Fotografka Alena Hrbková patří ke špičkovým fotografům jídla. Fotí ho pro reklamu, časopisy (Apetit, Elle, Marianne a Marianne Bydlení, Můj dům a další), nafotila řadu kuchařských knih (např. Prostřeno bez servítků Zdeňka Pohlreicha, Biokuchařku Hanky Zemanové, Chuťopis Jitky Rákosníkové, kuchařku restaurace Kampa Park, kuchařku Fit rodinka/ Kluci v akci, 12 knih pro německý knižní trh).

Ukázka z knihy – recept Dagmar Peckové:
Kuskus s granátovým jablkem
Pro 4 osoby

250 g instantního kuskusu, sůl, 1 červená cibule, 1/2 granátového jablka,
50 g piniových oříšků, 1 menší salátová okurka, 4 lžíce velmi kvalitního olivového oleje, 1 lžička medu, 2–3 lžíce bílého balzamikového octa, 2 větší větvičky čerstvé máty, čerstvě mletý pepř, špetka mleté skořice

Druhou půlku granátového jablka, které prý udržuje mládí, si můžeme později sníst »jen tak« nebo přidat do müsli či šampaňského.

Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte odstát 5 minut. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka odstraňte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Piniové oříšky opražte na pánvi, leč prosím nasucho (bez oleje). 2 lžíce oleje rozehřejte na pánvičce, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilejte ocet, odstavte z vařiče
a nechte částečně vychladnout. Do kuskusu (pozor, všechna voda se musí vstřebat) dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu. Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, opražené piniové oříšky, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a špetkou skořice.

Možná to napoprvé zní složitě, ale salát je opravdu hotový v cuku letu. Já osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je také hned hotový, je to opět rychlý a vynikající (třeba i nedělní) oběd.

Foto: Nakladatelství Verzone, Supraphon / Petr Kurečka