Klára Doležalová: Olivový olej jsem dávala i do miminkovských příkrmů!

Moderátorka Klára Doležalová, kterou znáte ze Zpráv FTV Prima, se svým manželem vyrábí extra panenský olivový olej Maksimovi a rozhodla se ho věnovat do charitativní dražby. Čím je výjimečný a jak se k jeho výrobě s manželem dostali? Prozradí v našem rozhovoru. Vydražit speciální butikový olej můžete již tuto sobotu 7. prosince na charitativním Jarmarku OnaDnes.cz v pražských Holešovicích.


Do dražby pro charitativní Jarmark věnujete gurmánský olivový olej. Jak vznikla myšlenka vyrábět vlastní olivový olej a kdy?
Dlouhá léta jsme jezdili na jeden ostrůvek v Chorvatsku, kde bylo mnoho olivových hájů. Výroba olivového oleje tam je prastarou tradicí a vyrábí se i starou metodou, tedy zastudena. Olivy se sbírají napůl zralé a pak se ponoří do mořské vody v sudech. Teprve potom se lisují. Vlivem špatné ekonomické situace a krize tam občas nechávali starousedlíci háje zpustnout a my jednomu z nich nabídli, že ho odkoupíme. Bylo nám líto nechat takový přírodní poklad zaniknout. Víte, ten olej je velmi speciální. Dbáme na naprostou bio kvalitu a v kombinaci s ideálními podmínkami tohoto ekologického ostrova vzniká něco ne zcela běžného.

Proč právě Chorvatsko?
Vlastně je to náš druhý domov. Byť je naše rodina zčásti srbská, máme hluboký vztah a vazby k Dalmácii. Také je tam dle našeho názoru nejkrásnější moře a nejpříjemnější klima.

Jak často tam jezdíte?
Několikrát ročně. Především tam ale trávíme letní dovolenou a děti prázdniny.

Podílíte se sama na výrobě oleje?
Je kolem toho mnoho organizace, to s manželem všechno zajišťujeme. Samotný sběr a lisování dělají místní lidé. Je to vlastně jedna z mála možností jejich obživy. A navíc to umí nejlépe, předávají si po generace know-how.

Pamatujete si, kdy jste vůbec poprvé olivový olej ochutnala? Chutnal vám hned napoprvé?
Určitě už v raném dětství. Jak už jsem říkala, mám kořeny v bývalé Jugoslávii, a tedy moje babička vnesla do rodiny nejrůznější prvky například srbské kuchyně. Olivový olej do balkánské kuchyně neodmyslitelně patří. V dětství jsem ho ale moc neocenila. Připadal mi moc chuťově výrazný. Teď už si kuchyň bez něj nedokážu představit.

Dočetla jsem se, že jste byla na soutěži olivových olejů v New York; jaké to bylo? Zaznamenali jste nějaký úspěch? Jak se vám líbil New York?
Já jsem v New Yorku byla, ale před mnoha lety. Na letošní soutěž olejů jsme vyslali jiného člena rodiny, nemohla jsem z pracovních i rodinných důvodů jet sama. Prý to byl ohromný zážitek. My jsme nebyli ještě vůbec připraveni, byl to náš první rok po lisování. Samozřejmě jsme nevyhráli, ale mezinárodní komise zhodnotila náš olej podle velmi přísných kritérií a ocenila jej velmi pozitivně. Především ho uznala jako extra panenský, mimochodem čtyřicet procent vzorků úplně diskvalifikovali!

Je nějaký recept nebo pokrm, kde nesmí podle vás olivový olej chybět?
Prakticky jakýkoli zeleninový salát nebo ryby se bez něj u nás doma neobejdou. Já jsem ale extrém, používám ho opravdu skoro všude. Dávala jsem ho i do miminkovských příkrmů. Upřímně věřím v jeho vysokou nutriční kvalitu.

Jarmark OnaDnes.cz je charitativní akce, jejíž výtěžek jde na Nadaci Terezy Maxové dětem. Vy sama jako známá osobnost nějaký projekt podporujete?
Ano, už pár let jsem patronkou programu 5P, občanského sdružení Hestia. Když to popíšu velmi stručně, jedná se o děti z opravdu velmi těžkých rodinných a sociálních poměrů, které jsou zdravé, ale nemají v životě štěstí. Vlivem těžkého života v rodině mají problémy ve škole, neznají žádné kroužky, dárky, často mají nevyhovující oblečení apod. Ale především nemají možnost se dál rozvíjet a v tom jim právě pomáháme my. Kromě toho, že jim pořizujeme věci, které jsou potřebné pro jejich život, pořádáme pro ně také tábory, dobrovolníci jim vybírají a vodí je na kroužky, doučování apod. Já sama tam mám tři děti a kromě toho i pomáhám shánět hodné lidi, kteří jsou také ochotni pomoci.

Foto: TV Prima