Herečky v kuchyni – Fialová: Zase jí to nechutná! Andresíková: Nech mě žít!

Ve čtvrtek se s naší VIP čtveřicí v pořadu VIP Prostřeno! vydáme na Moravu, kde se odehraje další dvojitá porce vaření. Tentokrát převzaly štafetu dvě nerozlučné kamarádky, herečky Květa Fialová a Naďa Konvalinková. Večeře mají i ostřejší podtóny, protože Květa se předvede v poněkud netolerantní podobě. Mezi Vlastimilem Harapesem a Květou to občas zajiskří: oba mají smysl pro černý humor, sešli se dva silní soupeři, bystří pozorovatelé a glosátoři. O tom, že „Květa umí potěšit“ a nikomu občas nic nedaruje, ví své i Naďa, která se s kamarádkou také někdy špičkuje. Baletní mistr dokonce v jedné chvíli vyletí a padnou i takové poklony jako: „Mohl jsem být už dávno mrtvej a nemusel jsem tady s váma sedět.“ Návštěva sklípku ale náladu a vyvrcholení VIP týdne prudce zlepší, jak uvidíte ve čtvrtek večer na Prima family.

Květa Fialová vnutí soupeřům vitamíny a proveze je po jezeře
Herečka Květa Fialová je jednou z mála žen, která kdyby prošla reinkarnací, v niž věří, nechtěla by se znovu narodit jako mladá, ale prý rovnou jako osmdesátiletá. Stáří si užívá, žije stále aktivně, hraje, píše, cestuje a ve čtvrtek také vaří a soutěží v nádherném domě kousek od Mikulova s vyhlídkou na jezero. Jako zdroj vitamínů si na zahradě vytáhne jako z pohádky červenou řepu na předkrm »červený podzimní sběr« a na vlastní verzi dýňové polévky použije japonskou dýni Hokkaidó. Dále uvaří jídlo z jednoho hrnce, které jí zachutnalo v Rumunsku ještě za hluboké totality. Balkánská specialita sarmale kombinuje mleté maso, kyselé zelí a rýži, důležité je koření čubrica. Já jsem vařil dýňovou polévku, ona se teď bojí té konkurence, to je jasný,“ konstatuje Vlastimil Harapes, který už má vaření za sebou. Paní Květa nemá ráda, když je jídlo bez chuti »jako mrtvá noha«, proto dá do polévky chilli, také přidá jablka a mrkev. Jablka také zjemní vrstvu kysaného zelí v hlavním chodu, kam ještě přijdou čufty a rýže. Pokrm se pak podusí v rajském protlaku. Kuchařka se obává, že vitamínovou bombu ze syrové strouhané červené řepy hosté nebudou jíst, ale protože „už tu dlouho nebude a budou jí chtít udělat radost, tak to snědí,“ předpokládá s nadsázkou. „Když to snědí, budou tady o deset let déle,“ slibuje. Ovšem předkrm se ukáže trochu nebezpečný – zůstalo v něm pár skořápek.

O zub přišel skoro baletní mistr. „Podruhé už to mít nemusím,“ říká. Souhlasí i paní Konvalinková. „Přestože jí byly ořechy dodány, hostitelka by to neměla připustit,“ soudí Naďa. Jana Andresíková zase shledala řepu příliš tuhou, sama by ji předvařila. Co ale hosty i kamarádku Naďu nadchne, je romantická projížďka lodí po Novomlýnské nádrži, přestože vane podzimní vítr a „je trochu chladněji, než by bylo záhodno“.
Naďa lodě miluje a podle Květy šla »balit kapitána«. Horká konkurenční polévka promrzlé výletníky zahřeje. „Té mé se nemohla rovnat, ale rozhodně byla lepší než ten předkrm,“ říká sebevědomý a mlsný Vlastimil, který nemá moc rád »předžvýkané« mleté maso, proto se skoro nedotkl hlavního chodu. „Vypadá to hrozně…“ Nadě přišlo sarmale jako obyčejné dobré domácké jídlo. Závěrečný sladký ovocný sen se šodó, piškotový ovocný moučník Vlastimil vidí jako přeslazené »brutální probuzení«.

Perličky:
4.29 Sbírka žehliček Vlastimila Harapese
8.18 Řepa jako z pohádky
9.18 Pohled na menu
13.59 Já ti dám dvacetikorunu, nabízí pomocnici za strouhání červené řepy.
17.27 Krásně prostřený stůl: „Děkuji, stole!“
21.20 Harapes: „Ořechy tam jsou, protože tam mám skořápku, to je bezvadný…“
22.21 Proč vynadal herec Postránecký kolegyni Nadě?
23.33 Dobrodružka Naďa: „Jé, ty víš, že mám ráda lodě, kapitáne!“ Romantická větrná podvečerní projížďka po jezeře.
23.59 Harapes na lodi: „Já jsem teď jedl řepu, tak ta řepa půjde ven!“
24.15 Harapes: „Bylo trochu chladněji, než by bylo záhodno…“ Fialová: „Tak on je dost teplej…“
24.53 Kormidelnice Naďa dává Květě za zábavu 1000 bodů.
26.26 No tak podvyživená nejsi…
28.28 Hlavní chod: „Vypadá to strašně. Stačí!“
29.45 Zážitek z vystoupení baletu v Rumunsku
30.45 Květa dojídá jídlo po Vlastíkovi.
31.04 Květa a Vlastimil se umí navzájem potěšit: „Já počkám a pak to hodím kočkám,“ dí na piškotový moučníček s ovocem.
33.25 Harapes: „Jak tak poslouchám Květu, to je šílená chyba, že jsem tenkrát nepošel!
34.27 Má Harapes „přeslazenou hubu!?

Naďa Konvalinková vezme hosty do sklípku
Poslední hostitelka, herečka Naďa Konvalinková si na sobě cení, že má ráda lidi. Za svoji nejhorší vlastnost považuje lenost. Miluje cestování a knihy, ráda medituje, naštve ji lidská zloba a krutost. „Naďa je tak adaptabilní člověk, herečka se vším všudy, veselá, optimistická,“ říká Vlastimil Harapes a předpokládá, že vaření zvládne bez problémů. „O Nadě se říká, že je dobrá kuchařka, a většinou ti lidé, co dobře jedí, také dobře vaří.“
Co ale kuchařka plánuje? Menu totiž neprozradí: Fialovobílé potěšení, zelené zdraví, zlatohnědé překvapení a tajemství k vínu je záhada sama. Budou nejprve fialky se smetanou, jak tipuje Květa? Nebo další červená řepa, tentokrát předvařená a zapečená s kozím sýrem? „To je inspirace Květou Fialovou, tak uvidíme, jestli tam nebude trochu jedu,“ obává se baletní mistr. Po špenátové polévce přijdou na řadu vepřové kotlety zapečené s hruškami. „Je to trošku záhul,“ stěžuje si Květa v apartní zástěrce, „Vlastík má mlsný jazyk, jak jsem si všimla.“


Špenátovou polévku ukrývající se pod »zeleným zdravím« Naďa přesolila, zachrání to smetana a trik se syrovou bramborou? »Překvapením k vínu« mají být zelňáky. „Tam snad chybu neudělám,“ doufá Naďa. „Chováme se, jako kdybychom dělali bramborák, ale snazší je to tím, že je to ze zelí,“ radí před smažením posledního chodu divákům. „Za předkrm máš ode mě desítku,“ hlásí milovnice červené řepy a zdravé kuchyně Květa. Kdo nemá rád kozí sýr? Jana Andresíková. „V tom případě my nemáme rádi tebe, protože my máme rádi lidi, co jedí kozí sýr,“ drsně žertuje u stolu Květa. A nevezme si od Jany nabízený sýr. „Ať si svý kozy nechá,“ vykřikuje.

„Chce to kapku medu,“ přeje si Vlastimil, který považuje Květu, co se Nadi týče, za neobjektivní. Jana také nejí špenát, ale polévka jí údajně chutná. Nálada u stolu houstne. Květa skáče do řeči Vlastimilovi, který se chystá vyprávět historku, hlídá, kolik polévky Jana sní. „Díky šalotce a hrušce je sos k vepřovému masu velmi chutný,“ myslí si Vlastík i ostatní o hlavním chodu. Je nejvyšší čas odebrat se do vinného sklípku. Atmosféra s muzikou potěší Květu a vezme za srdce Moravačku Janu. Příjemným překvapením je masáž, k vínu báječně bodnou slané placičky zelňáky, což sice není klasický dezert, ale do sklípku se hodí náramně. Naďa je výborná hostitelka a výlet na Moravu všechny dostal…

Perličky:
37.30 Vlastimil si ve sklípku rád zazpívá.
40.36 Pohled na menu
41.57 Zástěra od Květy Naďu zeštíhlí.
45.45 Historka o cibuli, která se má před loupáním ponořit do vody.
48.15 „Přesolila jsem ji, je to tragédie,“ zoufá si Naďa nad polévkou.
52.26 Meruňkovice a historka o jeptiškách
54.34 Šmejdění po krásné zahradě – »ráji vitamínů«
55.11 Květa zpívá sprostonárodní píseň.
55.20 Předkrm je na stole.
58.22 Polévka s úsměvem
59.22 Harapes: „Vy si ty desítky dáváte navzájem, to je houby soutěž!“
59.58 Fialová: „Zase jí to nechutná…“ Andresíková: „Nech mě žít…“
1.00 Harapes se rozzlobil na Květu, která sleduje soupeřku a nedovypráví ani historku z představení. „Mám toho dost!“
1.00.53 Podáváme hlavní chod – vepřové s hruškami a bramborem
1.04.19 Jaká bude asi zábava na Moravě? Návštěva vinného sklípku s muzikou!
1.05 Na pořadu je i terapeutická masáž od Nadiny kamarádky.
1.07 Dezert není sladký, jsou to slané zelňáky k vínu.

Foto: TV Prima