Karolína, domácí kuchařka: Předvánoční nálada

Vánoce jsou už za dveřmi a jejich atmosférou se nechala inspirovat také oblíbená kuchařka Karolína Kamberská. Nejkrásnější zimní svátky nejsou pro ni dobou horečného nakupování či uklízecí mánie, ale dobou, kdy se všichni víc drží doma a nikdo po nikom nechce, aby byl dokonalý. Vůni Vánoc přinesou i její další recepty v pořadu Karolína, domácí kuchařka již v sobotu 10. prosince v 17 hodin na Primě.

sas_2935
Snídaně je základ, to víme asi všichni. Na snídaňovém menu se dnes často objevují ovesné vločky, které máme s ránem spojené. Karolína Kamberská z nich ale tentokrát připraví zdravou sladkost, kterou je možné dát si kdykoli, když máme neodolatelnou chuť na sladké. „Tento dezert jsem vymyslela, když byly děti malé a měly pořád chuť na něco sladkého. Mám pocit, že je to docela zdravá sladkost, a proto je to to nejlepší, co jim můžu dát, když je honí mlsná,“ říká Karolína.

yan_9754
S druhým receptem pozve Karolína diváky do mlýna. Odtud totiž pochází pstruh po mlynářsku, tradiční, jednoduché jídlo. „Paní mlynářka neměla čím rybu ochutit, a tak tam dala trochu mouky. Občas se ukáže, že to nejjednodušší řešení bývá nejlepší,“ směje se televizní kuchařka, podle které je trochu škoda, že dáváme přednost mořským rybám před sladkovodními, které u nás lze koupit na každém rohu, třeba na sádkách nebo už i v obchodech, a jsou úplně čerstvé.

mil_1838
Vůni Francie pak ucítíme s dalšími dvěma recepty. Cassoulet je tradiční francouzské jídlo z jednoho hrnce, podle kterého získalo svůj název. Traduje se, že jednou jedno malé francouzské městečko obléhali Angličané, a jeho obyvatelé tak snesli všechno, co měli doma, a uvařili z toho obrovský kotel cassouletu, aby nápor cizí armády přežili. „Je to pro mě dokonalé zimní jídlo. I v tom největším mrazu umí dodat tolik síly, že zvládneme naprosto cokoliv,“ říká Karolína Kamberská. A aby i v předvánočním shonu šlo všechno samo, doporučuje osladit si život francouzským tvarohovým koláčem s mákem.
Sledujte devátý díl premiérové čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 10. prosince v 17 hodin na Primě.

yan_9666

Předvánoční nálada
Ovocná smetana s karamelizovanými křupavými vločkami
Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a bylinkovo-hořčičnými bramborami
Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou
Francouzský tvarohový koláč s mákem

Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty.

smetana-01

Foto: TV Prima