Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská není příznivkyní hromadných oslav. Na Silvestra se u nich doma sejde jenom pár lidí, se kterými nostalgicky vzpomínají na odcházející rok a těší se, co jim přinese ten příští. Podobně to má s novoročními předsevzetími. Přeje si hlavně se nestresovat a další rok si užít v klidu a pohodě. To samé popřeje i divákům svého pořadu Karolína, domácí kuchařka už v neděli 17. prosince v 17.15 hodin na Prima Love.
Na Nový rok prý máme jíst čočku, abychom měli hodně peněz. Bohatá luštěninová polévka, jejíž recept Karolína prozradí, v sobě čočku obsahuje a její chuť obohacuje ještě mnoho dalších přísad. „Tato polévka je tak přesně tím jídlem, které nám dá trošku zdraví a taky trošku peněz,“ usmívá se Karolína.
Jak na Nový rok, tak po celý rok, říká se také. „Kdyby to tak mělo být, na Nový rok obědváme přesně v pravé poledne a jsme všichni slavnostně nastrojeni. Ve skutečnosti většina dospává po silvestrovském flámu a pohybuje se jako mátoha. Pro tuto situaci je ideálním jídlem pomalu pečené koleno s černým pivem a kořenovou zeleninou. Je to skvělá lahůdka, i když s ní porušujeme případné předsevzetí o hubnutí,“ říká známá kuchařka.
Drinkem pro vítání nového roku je třeba bowle. Tu silvestrovskou připravoval v Karolínině dětství její táta. „Bowle ve mně vzbuzuje slavnostní pocit a také tak trochu vzrušení. Začíná nám nový rok, copak asi přinese? Přidáním konzervovaného ananasu a mandarinek si přivolám tu správnou silvestrovskou náladu,“ prozradí. Bowle pak tradičně podává ve velké skleněné nádobě nebo třeba v porcelánové terině na polévku.
Karolínino menu na Nový rok
-
Luštěninová polévka
-
Pečené koleno s pečenou zimní zeleninou
-
Silvestrovská bowle
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte dvanáctý, závěrečný díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 17. prosince v 17.15 hodin na Prima Love.
Foto: TV Prima