Hrdina kuchyně – Česnek

Další díl pořadu Hrdina kuchyně bude vonět po česneku. Ten, kdo se i jen občas točí v kuchyni, ví, že jde o neocenitelnou přísadu mnoha jídel, svou specifickou chutí dodá česnek pokrmu potřebný »šmak«, a navíc je také známým přírodním lékem. Co všechno o něm ještě prozradí kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová? Uvidíte v desátém díle pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 4. listopadu ve 13.55 hodin na Primě.

HK_10. díl_h

Není to tak dávno, kdy jsme znovu začali rozlišovat mezi česnekem českým a importovaným, zejména tím z Číny. Z boje vyšel vítězně, pokud jde o výraznou, intenzivnější chuť i velikost, česnek český. Asijským kolegou byl pokořen jen na poli cenovém – ten náš je dražší, a zřejmě i to sehrálo roli v tom, že byl tak nějakou dobu v ústraní zájmu českých zákazníků. Dnes už je situace jiná a zájem o česnek pěstovaný u nás vzrůstá.
Česnek má kořeny v Mongolsku. Odtud se pak rozšířil právě do Číny, není ale známo, jak tehdy chutnal. Každý česnek má jinou intenzitu, záleží zejména na obsahu silic. České odrůdy jsou obvykle silné a výraznější oproti čínské variantně, která je mdlá.

YAN_0681

Česnek lze uchovávat různými způsoby. Mimo jiné z něj lze udělat česnekovou pastu – smíchaný drcený česnek se solí stačí přidat do rozpuštěného sádla a uložit do sklenic. Dá se také zmrazit, stačí jej oloupaný dát do sáčku a vložit do mrazáku. Předtím je ale dobré sáčkem trochu bouchnout, aby se stroužky neslepily, po otevření pak bude skoro jako čerstvý. Nebo je možné jej naložit do vína, do soli či do oleje.

YAN_0847

Jak se už dlouho ví, česnek je i výbornou přírodní lékárnou. Umí snížit krevní tlak i cholesterol, podpořit trávení, pročistit cévy, poradí si s nadýmáním i parazity ve střevech a posílí obranyschopnost organismu.


Česnekové menu Hrdiny kuchyně

  • Hovězí steak s dipem z pečeného česneku

  • Španělská česnečka »sopa de ajo« se ztraceným vejcem

  • Focaccia s opečeným česnekem

  • Česnekové máslo s bylinkami a olivami


Sledujte desátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 4. listopadu ve 13.55 hodin na Primě.

Foto: TV Prima